thumb image

New NATO headquarters has been delivered

The largest construction site of Europe gradually draws to an end, after some 6.5 years. The iconic design of SOM-Assar later this month will be honoured with a visit by American president Donald Trump, for the formal transfer of the building. VK Architects & Engineers took charge of the sustainable design and all engineering.

Besides being the largest construction site of Europe, the headquarters also has the largest zinc roof in Europe.

A village in its own

The headquarters will offer room for over 4,000 collaborators and takes into account some 500 visitors per day. It has all possible facilities at its disposal, allowing for the collaborators to have all their needs met on site. Because, although the main building draws most attention, the site also houses other volumes for varying functions.

For logistics and technical support, the block of industrial infrastructure was conceived. All utilities end up here, including a boiler room and the emergency power units. Besides these obvious elements, the building also contains extended workplaces for daily maintenance and repairs by the NATO’s own staff, due to the stringent security measures. They include a carpentry, plumbery, painters workplace … besides a service station for the maintenance of the fleet of cars.

The Staff Centre offers the collaborators on site a varied range of sports, leisure and other facilities. Evidently a restaurant and cafeteria, but also a bank and retail. The extensive sports facilities include courts for tennis, squash, basketball, volleyball, a bowling alley and a swimming pool. The water of the pool and the showers is heated through 250 sqm of solar panels.

Besides the 2 places to eat in the Staff Centre, the main building provides another 7 eating locations, ranging from restaurants and cafeteria’s to snack bars. In total, a consumption by 65% of the people present is taken into account, which amounts to 3,000 meals – per day. A well thought-out circulation for vertical transport between preparation kitchens underground, finishing kitchens on the ground floor and the serving locations ensure that food can easily be distributed.

Underground bustle

All buildings are linked by means of an underground services tunnel. With two floors, the tunnel separates the circulation of people and goods from the technical services running between the industrial infrastructure and the headquarters.

Watch some more images on knack.be