Your browser is not supported, switch to a different one for an optimal experience.

Visual hospitals liege chu 190114 CHU Liege Final Image View01 twilightb web

Liege University Hospital assigns tower 7 to VK, Pierre Maes and Pierre Berger

News

The University Hospital of Liège is developing a new building on its site in Sart Tilman. Tower 7 will house various important medical-technical activities on 7 floors of approx. 3,000 m² each. This last tower on the site will be crowned by a heliport that connects to all critical services. VK, together with Pierre Maes & Associés Architectes and Bureau d'Etudes Pierre Berger, was named laureate of the architectural competition for this substantial extension.

The new building was designated a specific location at the back of the campus with unique views of the Ourthe Valley. Because of the location and the levelling differences, the building has a north-south orientation. The south facade, which overlooks the Ourthe valley, can be made maximum use of for the rooms of the nursing units and the emergency and intensive care units. This approach doubles the number of rooms getting sunlight. Between the nursing units, covered patios optimally disperse daylight.

At the same time, the design saves 10% on walking distances, i.e. 2 kilometres per day per person.

The specific attention paid to the building envelope and to climatic variations was particularly appreciated by the jury, in addition to the purely functional performance, flow management and creative solutions. Together with the focus on general well-being and comfort for all users, as well as safety aspects, our design clearly made the difference.

The design implies a zero energy ambition across different applications. Renewable energy, such as solar panels and heat pumps, meet part of the demand. In addition, part of the outgoing energy flows will be recuperated via the intelligent facade and the patios connected to it. For the project, the HQE method is applied.