Back to list

Edouard Remy nursing home

Leuven
Mission masterplan + replacement structure of a care campus
Client Public Social Welfare Center Leuven
Architect bureau voor architectuur & planning, VK
Dates 2009 - 2014
Numbers 180 beds
Surface 15180 m2

Although the nursing home is located in the centre of Leuven, it is completely enclosed. The closed rows of façades of the surrounding buildings hide the city park nearby. Additionally, not a single rest area exists: all functions are located directly on the street. Because a street cuts through the care site, the blocks of buildings do make way for a few public spots. The masterplan of VK optimises the connection of the facility with its surroundings.

Plans are to first create a square where the site is transected. Various community functions, a bus stop and access to a parking area are designed to create access to the site. A mix of living, working, recreation and services around the square and the residential care site will contribute to this. The open space will also increase the visibility of the facility. At the same time, the enclosed high-rise structure of the residential care centre will be replaced by an open and integrated low-rise structure.

The existing courtyard garden will be replaced by an open square and a park. Together with the other green areas, the space will vary from private to semi-private to public: from garden to park to square. The transition between these various spaces will be created via open views and connections. This will create cohesion among the various components without any compromise of the character of individual elements.

The realisation of this masterplan is also in the hands of VK, in collaboration with Bureau Architectuur en Planning.

Related news articles

  • 10 February 2015 Public welfare centre Leuven offers personalized care Read more