Back to list

Solvay Campus

Neder-Over-Heembeek
Mission engineering of new headquarters for a chemical and plastics multinational
Client Solvay
Architect Modulo Architecten, Schmidt Hammer Lassen Arkitekter
Dates 2018 - 2021
Surface 42000 m2

Recently, Solvay radically transformed its business portfolio to high-growth and high-value advanced materials and specialty chemicals, due to dramatic advances in science and technology. This transformation is guided by a vision of being open and connected to the world, acting sustainably, innovating and collaborative. The current campus did not meet these ambitions, with some 1.000 employees being scattered over 20 buildings, some of which are 60 years old.

By the end of 2021, one single modern building will house all employees in an open atmosphere of cooperation and co-creation, to promote well-being and work-life balance. The building will function as a fluid, collaborative space with state-of-the-art digital applications to optimize new ways of working. As such, Solvay hopes to create a true R&I community in a shared, open center and to become the heart of an R&I ecosystem in the Benelux.

As Solvay’s new headquarters, the building houses two floors of business units and offices, two floors of labs and R&I workshops, a meeting center with green roof in between, and a ground floor with main entrance lobby, a café and Solvay’s Experience Center – all connected by means of a large atrium.

The sustainability aspirations aim for a carbon-neutral and nZEB-status, with BREEAM Excellent credentials. This will be obtained, amongst others, by applying geothermal energy, natural ventilation, optimal re-use of rain water and 1.5 football fields of solar cells – e.g. the upper technical floor will be covered in PV-cells. Extensive digital applications will contribute to the building’s smart use of energy.