Your browser is not supported, switch to a different one for an optimal experience.

Academiestraat

Location Ghent, Belgium
Timeline 2012 - 2020

new mixed-use project with integration and conservation of valuable heritage

Intro

A new residential area in Ghent will accommodate 300 residents. The historically valuable fire station and the Academy of Fine Arts will be partially renovated and integrated into the project. Structurally, the preference is for column-free spans, for maximum flexibility. The district meets the passive standard by equipping the buildings with low-tech installations, easy to manage and maintain.

Read more
Client(s)
  • 3D Real Estate
Architects
  • Robbrecht en Daem architecten
  • Marie-José Van Hee
  • Dierendonckblancke Architecten
  • Els Claessens
  • Tania Vandenbussche
Stats
25000 m²
130 apartments

Story

The existing structure was recalculated and respectfully restored and preserved in consultation with the Heritage Administration of the city of Ghent and Flanders' Heritage Agency.

Residential gent academiestraat 3 web

The fire station and Academy in the Ghent Academy street lost their original purpose. The city of Ghent wanted to redevelop the former fire station site, but left the real estate development to a private developer. 3D Real Estate and Van Roey won the competition with a design by Robbrecht en Daem. VK is in charge of the engineering. The facades of the fire station and the Academy are preserved and their premises repurposed. The project also includes a new construction.

Sustainable measures

The new mixed-use project has sufficient attention for living, public space and greenery. It follows the passive building directives, striving for E40. At the same time, the development aims for a logical, low-technic building, with easy to manage technology and a minimum of maintenance. To the passive measures, active measures will be added, such as mechanical demand-driven ventilation, through balanced ventilation with heat recuperation. Green roofs on the new construction, infiltration areas and a buffer basin limit the drainage of rainwater. The redeveloped parts will also be updated technically, creating contemporary energy efficient buildings with respect for the historical character.

Structural interventions in the monuments

Structurally, the new living units are designed as open and flexible modules, with bearing concrete walls. Flat prefabricated concrete slabs span the modules in one go. The bearing walls continue on all floors and rest as much as possible on the cellar’s column structure. The latter will include an underground car park, amongst others.

In the redeveloped fire station (1870), the storey levels are reinforced and adjusted via split levels. The Academy (1737) underwent the absolute minimum of structural interventions. The existing structure was recalculated and respectfully restored and preserved in consultation with the Heritage Administration of the city of Ghent and Flanders' Heritage Agency.

Are you looking for a career at VK?

If you are passionate about design and engineering, show ambition and don’t shy away from a challenge, VK Architects & Engineers can offer you the opportunity to grow and develop your career.

Check out our jobs