Your browser is not supported, switch to a different one for an optimal experience.

Antwerp Law Courts

Location Antwerp, Belgium
Timeline 1998 - 2006

new construction law courts

Intro

This iconic building with its characteristic scale roofs stands out sharply on the Antwerp skyline. A milestone in VK's portfolio, as co-architect and engineer, due to its emblematic and international character. In addition, this multiple award winner was a Belgian first in terms of sustainability on this scale. The project uses natural ventilation and night cooling to reduce the ecological footprint.

Read more
Client(s)
  • Buildings Agency
Architects
  • Rogers/Stirk/Harbour
  • VK
  • Arup
Awards
  • 2008 Chicago Athenaeum Awards - International Architecture
  • 2007 RIBA Awards - European Award
  • 2006 Infosteel - Steel Construction Award
Stats
75000 m²

Story

The new courthouse of Antwerp represents a valuable addition to Belgium’s cultural heritage.

Public antwerpen lawcourts 8 web

The courthouses of Antwerp were struggling with a lack of space, and were too widely dispersed through the city. With encouragement from VK, Rogers-Stirk-Harbour and Arup entered the public competition for a new central courthouse.

The design creates a gateway for Antwerp, the hub of which is formed by the Salle-des-Pas-Perdus, a waiting area for witnesses and magistrates. This public space on the 2nd floor offers beautiful views of the city. From both sides, three wings extend, each with 6 levels, 5 of which are above ground. The upper floor houses the courtrooms, 6 large and 26 smaller ones, covered with hyperbolic-parabolic shell roofs. Each roof consists of 4 quadrants and was constructed off-site. The hyperbolic form was selected after careful consideration, and a wind tunnel test.

Sustainability was an important consideration for the jury of the competition. Natural materials were used visibly and responsibly. Most importantly, several energy efficient techniques were integrated into the design. Climate control is achieved using natural ventilation and night cooling strategies. The system allows fresh outdoor air to enter the building. At night, the concrete structure absorbs the cool outdoor air. Large glass areas with cleverly designed sun screens maximize daylight while preventing overheating. Rain water is captured for use in sanitation, irrigation of the gardens, and general building maintenance.

The new courthouse of Antwerp represents a valuable addition to Belgium’s cultural heritage.

Are you looking for a career at VK?

If you are passionate about design and engineering, show ambition and don’t shy away from a challenge, VK Architects & Engineers can offer you the opportunity to grow and develop your career.

Check out our jobs