Your browser is not supported, switch to a different one for an optimal experience.

Bispebjerg Psychiatric Hospital

Location Bispebjerg, Denmark
Timeline -

competition design for a new psychiatric hospital

Intro

The increasing demand for specialised mental health treatment has led the Danish government to build new institutions where respect for the individual is at the centre. For the Bispebjerg Psychiatric Hospital competition, the design team created a project that embraces transparency and nature while stimulating the (re)socialization of the patient.

Read more
Client(s)
  • Mental Health Services in the Capital Region of Denmark
Architects
  • Mikkelsen Arkitekter
  • VK
Stats
200 beds

Story

A psychiatric center is always a delicate exercise between privacy and social contact, security and dignity, self reliance and guidance, activation and peace.

Mental bisbepjerg psychiatrichospital 12

The Bispebjerg Hospital Area is an oasis of calm near Copenhagen, bounded by busy traffic arteries. The increasing demand for specialized psychiatric treatment urges the Danish government to build new facilities with a maximum respect for the individual and – within the worldwide respected Scandinavian mindset – with a big chance to reintegrate the individual into the society.

A number of dilemmas were incorporated in the competition brief. For example the need for as many of the wards as possible to be placed on ground floor with direct access to gardens opposite the limited building plot, which requires several levels. Due to a very restricting building plot, we had to come up with strained solutions. The challenge was to find in these obstacles the unique solutions for functional relationships with a convincing architectural expression.

The programme englobes two building phases: the first stage includes an emergency unit with 42 beds and two general wards with 32 beds, completed with an ECT, an auditorium, teaching and office facilities.The second phase comprises 94 beds and a new multifunctional hall. A psychiatric center is always a delicate exercise between privacy and social contact, security and dignity, self reliance and guidance, activation and peace.

An important aspect is the (re)socialization of the patient. VK’s design concept stimulates social contact and limits the physical and mental distance between patient room and public areas. The atria and waiting areas on ground level are accessible to everyone and serve as inner garden to the higher levels from where the patients have a breath-giving view on the greenery. The whole building aspires nature and transparancy.

Are you looking for a career at VK?

If you are passionate about design and engineering, show ambition and don’t shy away from a challenge, VK Architects & Engineers can offer you the opportunity to grow and develop your career.

Check out our jobs