Your browser is not supported, switch to a different one for an optimal experience.

Court Saint-Lazare

Location Brussels, Belgium
Timeline 2009 - 2015

renovation and transformation of social housing project

Intro

The Cour Saint-Lazare (1927), designed by Joseph Diongre, is part of the inter-war heritage. This building no longer met current standards and was completely renovated. 180 units were transformed into 84 units, equipped with all modern comforts. The renovation focused on the quality of the living environment, community facilities, technical equipment and energy savings.

Read more
Client(s)
  • Beliris
Architects
  • cm architectes associés
  • JMG Architectes
Stats
84
9500 m²

Story

180 units have been renovated and transformed into 84 larger units, equipped to meet present standards of comfort.

Saint Lazarus’ Court is a complex of four social housing blocks that encircle a central court. The interbellum architecture (1927), designed by Joseph Diongre, is characterized by the particular galleries that access the individual apartments.

180 units have been renovated and transformed into 84 larger units, equipped to meet present standards of comfort, designed by the temporary association JMG Architects and cm architectes associés. The main facades with the galleries have been conserved and their insulation improved, but the rear facades were rebuilt.

The entire project is a sustainable development: energy saving is an essential requirement to receive grants for the renovation. Insulation of outer facades and new outdoor joinery from FSC-material ensures better thermal performances. Furthermore, the building blocks dispose of communal hot water production, a cogeneration installation and ventilation system with heat recuperation.

The principal structural work included the reinforcement of the existing floors in armoured terra cotta with floor screed in micro concrete. Numerous floors and walls also have new openings, in order to join the original units into larger accommodations. Lifts, footbridges between the building blocks and broadened balconies improve accessibility.

Are you looking for a career at VK?

If you are passionate about design and engineering, show ambition and don’t shy away from a challenge, VK Architects & Engineers can offer you the opportunity to grow and develop your career.

Check out our jobs