Your browser is not supported, switch to a different one for an optimal experience.

Deinze Town Hall

Location Deinze, Belgium
Timeline 2009 - 2016

engineering a sustainable, flexible town office

Intro

The centre of Deinze was given a facelift with a renewed town square and a new town hall. Structurally, the proximity of the Lys River required deep foundations, due to its low load-bearing capacity and susceptibility to subsidence. Much attention was also paid to thermal bridge interruptions. Loggias around the building limit the heat loads, in combination with natural ventilation. Part of the energy demand is also met by geothermal energy.

Read more
Client(s)
  • Town of Deinze
Architects
  • Tony Fretton Architects
Stats
10000 m²

Story

The design allows for high adaptability with its high ceilings, partly thanks to prestressed compression slabs which sustain a much thinner execution.

Public deinze leiespiegel 6 web

Together with the church of Our Lady, the museum Deinze and the Leie region and the new theatre, the town office constitutes the renewed town centre of Deinze, along the borders of the river Leie.

The new building consists of 2 volumes. An adminstrative center with 5 floors as the largest volume. The council room is housed in a smaller pavillion, oriented transversely with regard to the administrative centre.

A second skin

Around the building, loggias act as a second skin. Their shading prevents overheating while allowing for maximum daylight. The bearing of this external addition was solved quite particularly. Prefabricated floor elements are connected to the main floor slab via cold bridge breaks. Prefabricated concrete pillars support the slabs at the edge. They are in turn supported by corbels on the concrete cellar wall, which was the best solution taking the shallow depth of the loggia's into account. The vicinity of the river Leie also formed quite a challenge. The river bed shows a low bearing capacity and settlement tendency. For that reason, a deep foundation was used despite the presence of a cellar.

Sustainability

All spaces in the building use natural ventilation through windows that can be opened. The roofs have been given a thick layer of insulation, while the council room has a green roof. A combination of geothermal heat pump and a condensating boiler provides heating and cooling.

The design also allows for high adaptability with its high ceilings, partly thanks to prestressed compression slabs which sustain a much thinner execution.

Are you looking for a career at VK?

If you are passionate about design and engineering, show ambition and don’t shy away from a challenge, VK Architects & Engineers can offer you the opportunity to grow and develop your career.

Check out our jobs