Your browser is not supported, switch to a different one for an optimal experience.

Heilige Familie nursing home

Location Deerlijk, Belgium
Timeline 2009 - 2018

replacement structure for a nursing home

Intro

This new 155-bed nursing home replaces an outdated home for the elderly. It remained in use during the works, thanks to well-thought-out phasing and placement on the site. The new home offers spacious rooms with large windows for plenty of daylight. A bright white entrance volume distinguishes itself from the living areas clad with warm bricks. An inviting public square connects the new home with the surrounding residential areas.

Read more
Client(s)
  • Ouderenzorg Heilige Familie
Architects
  • VK
Stats
150 beds
11590 m²

Story

The new home is a replacement construction of the former facility, and the home remained in operation during construction. The realisation necessitated a well-thought-out phased development.

Senior deerlijk heiligefamilie 1 web

The former nursing home was replaced by a new structure. It no longer fulfilled the present functional standards in terms of communal living, room size and walking distances.

VK’s design is situated at the same location of the former facility, and the home remained in operation during construction. This meant that the location was partly determined by a necessary phased development. During the first phase the open property was built upon, after which the old structure was demolished and replaced by the rest of the new structure.

Each structural level encompasses 2 residential groups of 20 residents, distributed over 3 floors. The centre of each floor is the communal living areas and nursing stations, effecting more efficient visual supervision and limiting walking distances via the double hall system. The cellar houses technical facilities, storage and personnel and dressing rooms. These rooms enjoy daylight thanks to outdoor slopes from the courtyard garden. On the ground floor, the main entrance and community facilities (hairdresser, cafeteria ...) look out over a square with a fountain. The large windows offer residents a view of the bustling street while opening the centre to its neighbourhood. The square functions as a lively location for establishing social contacts and meetings, together with other outdoor areas: a sun terrace, sports field and courtyard gardens.

The 5 beds of short stay and the day care center, also 5 places, can function autonomously, but can also be integrated in the nursing home.

Are you looking for a career at VK?

If you are passionate about design and engineering, show ambition and don’t shy away from a challenge, VK Architects & Engineers can offer you the opportunity to grow and develop your career.

Check out our jobs