Your browser is not supported, switch to a different one for an optimal experience.

KAVA

Location Antwerp, Belgium
Timeline 2017 - 2018

akoestics for a new conference centre

Intro

The Royal Pharmacists' Association of Antwerp had a new congress and training centre built. It is actually a replacement construction, in which the supporting structure and underground parking of the previous building were preserved. Several meeting rooms are arranged around a spacious entrance and a spacious auditorium has been added to the existing structure.

Read more
Client(s)
  • KAVA
Architects
  • POLO Architects
Stats
1180 m²

Story

Meeting rooms of various sizes are arranged around a generous lobby with an entrance desk and bar, including a 'pharmacy' and a 'garden room' with a view of the new terrace and the garden.

Hospitality antwerpen kava 9 web

The head office of KAVA (Royal Antwerp Pharmacists' Association) consisted of a robust, modernist front building and a 'garden pavilion' with administrative services. The front building was sold and replaced by an apartment complex. KAVA moved to an adjacent new building and commissioned POLO Architects to build a new conference centre on the site of the garden pavilion. VK took care of the acoustics studies.

As a starting point, the shell of the old building had to be transformed into a fully-fledged conference and training centre for KAVA and other (para)medical professional associations, while retaining most of the underground parking and above-ground support structure. Replacement of the existing building envelope - virtually not insulated - was inevitable. In order to cope with the higher numbers of visitors, the existing car park was extended and the above-ground volume on the garden side was supplemented with a fully-fledged new auditorium. Meeting rooms of various sizes are arranged around a generous lobby with an entrance desk and bar, including a 'pharmacy' and a 'garden room' with a view of the new terrace and the garden.

The aim was to radically improve the relationship with the garden, the incidence of light and the spaciousness in general, among other things by means of long, new skylights and two new patios. In all respects, this building makes a resolute public and inviting gesture.

Are you looking for a career at VK?

If you are passionate about design and engineering, show ambition and don’t shy away from a challenge, VK Architects & Engineers can offer you the opportunity to grow and develop your career.

Check out our jobs