Your browser is not supported, switch to a different one for an optimal experience.

Military Hospital Queen Astrid, burns unit

Location Neder-Over-Heembeek, Belgium
Timeline 2007 - 2009

renovation and refurbishment burn unit

Intro

The Neder-Over-Heembeek Military Hospital is a European reference in the treatment of burn victims. The Burns Centre has been thoroughly renovated and refurbished, completely separating the various departments by means of traffic flows and airlocks. Each department has been designed according to strict technical requirements: hydrothermal, hygiene, climate, materials, finishes ...

Read more
Client(s)
  • Ministry of Defence
Architects
  • VK
Stats
26 beds
7000 m²

Story

A strictly defined and adjustable pressure ratio, temperature and humidity required a highly developed technical study, and custom finishes and materials.

Hospitals nederoverheembeek militaryhospital burnsunit 2

The Military Hospital wishes to upgrade its burns unit by way of a complete renovation and thus raise it to the level of a European reference point. A construction team comprising Wycor and VK supplied the Belgian Ministry of Defence with the most relevant solutions. Thus, the departments in the new centre are completely segregated via circulation routes, and hygienic locks and anterooms.

A first section makes up the reception, crisis centre and a day care unit. The crisis centre consists of a single admission anteroom and a multiple admission anteroom for initial diagnoses, from which the patients are transferred to the ‘high care’ or ‘medium care’ department. The day care unit consists of 3 rooms.

The ‘high care’ unit has 8 rooms, only accessible via a hygienic lock or anteroom. The special hygrothermal and hygienic conditions require a special room construction and finish, able to withstand a relative humidity of 80%. The outer shell has an extracellular and damp proof insulation layer and the outside windows were provided with inner lining. ‘Medium care’ and ‘low risk’ count 14 and 4 rooms, designed in a more homely manner for the disabled. This department has 2 central baths for medical treatment.

A unique fire scenario reflects a long evacuation time and contamination risk. Fire compartmentation between departments was supplemented by lateral subcompartmentation so half of each department can continue to operate. Fire resistance and airflow were also adjusted.

Climate control in a burn unit is of the utmost importance. The bath units are equipped with a laminar flow system in order to achieve ISO 5 air quality. A strictly defined and adjustable pressure ratio, temperature and humidity required a highly developed technical study, and custom finishes and materials.

Are you looking for a career at VK?

If you are passionate about design and engineering, show ambition and don’t shy away from a challenge, VK Architects & Engineers can offer you the opportunity to grow and develop your career.

Check out our jobs