Your browser is not supported, switch to a different one for an optimal experience.

Nivelles Shopping

Location Nivelles, Belgium
Timeline 2010 - 2012

extension shopping centre

Intro

The Shopping Nivelles shopping centre was significantly expanded. The retail floor space has almost doubled. The number of parking spaces has also doubled as a result of the construction of an underground car park. A few sustainable interventions have turned this shopping centre into a BREEAM Very Good project. In addition, a performance-based fire safety solution ensures a safe shopping experience.

Read more
Client(s)
  • Wereldhave
Architects
  • Jacques Van Haren
Awards
  • 2012 BLRW-CBLCC - Best Shopping Centre
  • 2012 BLRW-CBLCC - Sustainability Award
Stats
45000 m²

Story

The existing surface was almost doubled through phased extensions.

Nivelles shopping centre, which opened in 1975, wished to enlarge its commercial facilities considerably. The existing surface was almost doubled through phased extensions. VK provided all of the necessary engineering.

First, an underground parking garage was built under the current car park. In a second phase, the retail wing was extended by 12,000 sqm over two floors, including an underground parking garage. This was followed by an 11.000 sqm retail park spanning two floors, again with its own underground parking garage. In a final phase, an office building with a surface of 15.000 sqm was built over 3 floors, 1 of which underground.

The requisite attention was given to a sustainable approach. Thus, building insulation increased, and solar energy is applied. Natural ventilation and maximum use of daylight also reduces energy demand. The air conditioning systems are optimised via cooling towers and water use is rationalised.

Are you looking for a career at VK?

If you are passionate about design and engineering, show ambition and don’t shy away from a challenge, VK Architects & Engineers can offer you the opportunity to grow and develop your career.

Check out our jobs