Your browser is not supported, switch to a different one for an optimal experience.

Sint-Jan General Hospital, Bruges, paediatrics + geriatrics

Location Bruges, Belgium
Timeline 2015 - 2020

renovation and extension of a campus building for geriatrics and paediatrics

Intro

With the intergenerational centre, VK designed a building where generations can meet. The design offers geriatric and paediatric patients the opportunity for controllable interaction. Mainly visually, but in outdoor areas also physically. A beneficial mix in many areas, resulting in a unique project.

Read more
Client(s)
  • AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV
Architects
  • VK
Stats
10000 m²

Story

It is based on the idea that relations between generations are crucial for a healthy development.

Hospitals brugge sintjan intergenerational IMG 4656 web

The intergenerational centre embraces the renovation of an existing geriatric block (6,180 m²) with the addition of a paediatrics department (3,670 m²), both consultations, day admission and nursing ward. In the original master plan of AZ Sint-Jan, geriatric patients were housed in a low building in the garden at the back of the campus. After many relocations and renovations, it was rather by chance that it was decided to accommodate paediatrics here as well.

Interaction between old and young

This made our designers think about the possible interactions between the youngest and oldest of the hospital. This concept has its origins in anthropology, psychology, gerontology and other human sciences. It is based on the idea that relations between generations are crucial for a healthy development.

With this project a space has been created that stimulates this interaction. The interaction already starts upon arrival. Elderly people and children use the same path and can meet each other there for the first time. Accompanying adults constitute an important link.

Because of the recovery aspect, the interaction is often purely visual. This can change in outdoor spaces and circulation routes. For example, rehabilitating elderly and playing children can meet each other on a central patio. In summer, the patio serves as a passageway and outdoor space for geriatric rehabilitation. Via an outside staircase the children also have access to the patio from their classes. The flat roof of the extension serves as a covered terrace, an outdoor space for the upper nursing ward.

Interaction visually translated

The rhythm of the existing facade is abstracted in the facade of the extension: on intermediate levels black plates break through the horizontal band windows. An organic floating light line connects old and new, provides extra dynamism and inverts the colours. Especially for the children a pleasant spectacle.

Within the scope of a renovation, in other words small building grid, several contemporary room typologies have been introduced. Such as the paediatric playpen with a glazed corridor wall and maximum supervision. Several rooms have also been fitted out for less mobile geriatric patients, including hoist lifts, to specific set-ups for long-term and comatose patients.

This pragmatic approach of a philosophical approach leads to a very successful and unique project.

Are you looking for a career at VK?

If you are passionate about design and engineering, show ambition and don’t shy away from a challenge, VK Architects & Engineers can offer you the opportunity to grow and develop your career.

Check out our jobs