Your browser is not supported, switch to a different one for an optimal experience.

University Psychiatric Center KU Leuven

Location Leuven, Belgium
Timeline 2010 - 2015

sustainable engineering of a new university psychiatric centre

Intro

This new psychiatric care centre designed by Stéphane Beel Architecten houses adults and elderly people who are hospitalized by day or night. The building has 5 floors arranged around a central winter garden. An integral design approach has made it possible to integrate technical and sustainable solutions in a transparent manner.

Read more
Client(s)
  • Leuven University Hospitals
Architects
  • Stephane Beel Architecten
Stats
90 beds
9374 m²

Story

An integrated design approach enabled for VK's sustainable and technical solutions to be integrated seamlessly.

This psychiatric patient center for adults and elderly people consists of 90 hospitalisation beds (day and night), an ambulant center with day hospital for 25 additional patients, with the related consultation, therapy and conversation spaces, and with the administration. Part of the patient rooms are equipped with medical gas fittings. The building has 5 layers, enclosing a central winter garden, as an additional protected living space for the patients. An integrated design approach enabled for VK's sustainable and technical solutions to be integrated seamlessly.

A motorised glazed roof covering the winter garden during the winter months creates a thermal buffer between the indoors and the outdoors. During summer, temperature rises in the winter garden can be regulated, with a maximum rise of 3°C on top of the outdoor temperature, by completely opening the roof and through automated solar protection.

A well thought-out thermal insulation of the building envelope results in a building with excellent airtightness, while dynamic outdoor solar protection strongly reduces the cooling charges inside the building. The central air groups are equipped with a heat exchanger. Heating and cooling are delivered by the central energy plant of the Gasthuisberg-site.

Energy consumption for electricity is further reduced by energy efficient lighting.

Are you looking for a career at VK?

If you are passionate about design and engineering, show ambition and don’t shy away from a challenge, VK Architects & Engineers can offer you the opportunity to grow and develop your career.

Check out our jobs