Your browser is not supported, switch to a different one for an optimal experience.

ZNA Cadix

Location Antwerp, Belgium
Timeline 2012 - 2018

design and realisation of a new regional hospital

Intro

This vertical Health Campus occupies a pivotal location in the city. Surrounded by docks, a park, and the city center, ZNA Cadix poses an impressive presence in Antwerp. Functionally, the hospital integrates with the urban tissue by opening up the ground floor as a public care boulevard functioning as a public square. Level 3 also belongs to the public, with a panoramic terrace. High above, patients have an ample view of the surrounding city and port.

Read more
Client(s)
  • ZNA
Architects
  • Robbrecht en Daem architecten
  • VK
Stats
65000 m²

Story

A public care boulevard, functioning as a square for pedestrians and cyclists, anchors the hospital in the urban fabric, through commercial initiatives and the hospital reception on the ground floor.

Hospitals antwerpen zna 7 web

The new regional hospital is to optimise the care offer of the Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (Hospital Network of Antwerp). An architecture competition for building teams not only had to present a design, but a location as well. The winning building team Kairos – VK – Robbrecht & Daem – Bladt Building Engineering – Omgeving proposed a central location in a green environment, between Park Spoor Noord, the docks and the city centre.

As a result, much attention was paid to the interaction with the surroundings. Motorised traffic is banned from the site and sent underground, including ambulances and logistical transport. A public care boulevard, functioning as a square for pedestrians and cyclists, anchors the hospital in the urban fabric, through commercial initiatives and the hospital reception on the ground floor.

The actual hospital starts on the first floor, with the exception of the emergency services and logistics on level -1 and the reception on the ground floor. It is divided into critical (medical imagery, operating block, intensive care and burns unit) and non-critical services (day clinic, mother & child, geriatric day clinic). The public care boulevard is extended onto level +3 as a restaurant and terrace - the public, sheltered outdoor space offers nice views on the city.

From level +8 up to +11, the classic nursing units are situated. Lifted above the city bustle, but with a broad view on the city, the park or the docks - an important contribution to the healing environment. On top of the hospital, the archives and administrative functions will be installed.

The compact building has a small footprint and limits the walking distances within departments. At the same time, the well-considered vertical circulation has separate elevators for priority medical services, for beds transport and for logistics. Furthermore, through relation matrixes, the most important services have been positioned adjacent to one another, minimizing the need for elevator traffic between these services.

Are you looking for a career at VK?

If you are passionate about design and engineering, show ambition and don’t shy away from a challenge, VK Architects & Engineers can offer you the opportunity to grow and develop your career.

Check out our jobs