thumb image

Barco verhuist naar gloednieuwe campus

De nieuwe hoofdzetel van Barco zit volop in de opleveringsfase. Sinds 9 februari is Barco trouwens al officieel te bereiken op de gloednieuwe site One Campus. Daarmee zit het iconische project, een ontwerp van Jaspers-Eyers, in zijn finale fase. VK Architects & Engineers stond er in voor alle engineering, inclusief acoustical engineering en sustainable design. Het Beneluxpark in Kortrijk is hiermee een mooie blikvanger rijker.

Het cirkelvormige volume trok tijdens de werffase al de nodige aandacht van voorbijgangers. Het afgewerkte interieur laat nu een indrukwekkend atrium zien, waarin tal van elementen “zweven”. Die bakenen allerhande ruimtes af, en laten tegelijk het gelijkvloers zo goed als volledig open. Het glazen dak zorgt voor een maximum aan licht. Tegelijk wordt oververhitting voorkomen. Door op lage snelheid lucht in te blazen op het gelijkvloers, wordt onderaan het atrium een geconditioneerde zone gecreëerd. Bijkomend wordt deze zone geconditioneerd met een klimaatvloer. Hogerop in het atrium wordt er door middel van koelbalken gekoeld op de passerelles.

Barco wou vooral een hoogtechnologische campus die al zijn ambities kon omvatten en overbrengen naar bezoekers en klanten. Het gebouw bevat dan ook verschillende demo-ruimtes met geavanceerde multi-media, en een auditorium dat ook als cinema ingezet kan worden. Daarnaast wordt een aanzienlijk deel van de cilinder gebruikt als R&D-ruimte.

Ook op vlak van energie zijn ambitieuze doelen gesteld. Zo wordt gewerkt met warmterecuperatie en de herverdeling van warmteoverschotten. Er wordt geklimatiseerd met een 100% variabel debiet, en free-cooling behoort ook tot de mogelijkheden. Om te koelen wordt gebruik gemaakt van het water in de vijver voor het gebouw. Zo wordt op een heel efficiënte manier de koeling opgewekt, zonder een overmatig verbruik van stadswater.