thumb image

UCL organiseert expertensessie over de toekomst van ziekenhuizen

Op vrijdag 24 maart werd VK Architects & Engineers uitgenodigd door het UCL om te spreken over het ziekenhuis van de toekomst, tijdens de 52ste Cycle de Perfectionnement en Sciences Hospitalières. Deze cyclus is bestemd voor healthcare managers en kaderleden, en wil nieuwe inzichten bieden bij de complexiteit van ziekenhuismanagement.

Een van de 3 thema’s dit jaar betrof “Het ziekenhuis van de toekomst, horizon 2030”. Vier sprekers in totaal, elk experten in hun vak, deelden hun ideeën over hoe het ziekenhuis zal of zou moeten evolueren.

Vergis je niet: AI en connected medicine zijn een feit

Dr. Philippe Coucke deelde zijn inzichten omtrent “connected medicine”, waarbij het uitlegde hoe onder andere tele-geneeskunde en e-Health het aanzicht van ziekenhuizen drastisch zal veranderen. Dr. Boudewijn de Bliek van IBM sprak over cognitief computergebruik in de gezondheidszorg, en lichtte toe hoe het cognitieve systeem Watson en artificiële intelligentie in de toekomst een enorme impact zou hebben op de gezondheidszorg.

Dr. Pascal Verdonck richtte zijn aandacht op het belang van ziekenhuisnetwerken en innovatie als drijvende kracht voor een kostenefficiënte en toekomstgerichte gezondheidszorg.

Het genezingsproces is een beleving

In een digitale toekomst voor de gezondheidszorg, waarin ook AI een rol speelt, zal de beleving van het genezingsproces aan belang winnen. Bij het evalueren van de totale ervaring, zullen de consumenten (patiënten) steeds meer aandacht besteden aan het kader waarin zij werden behandeld. Architect Stéphane Vermeulen, director healthcare design bij VK Architects & Engineers, bracht dit aspect naar voren, waarbij hij de humanisatie van ziekenhuisarchitectuur centraal stelde.

Bekijk de presentatie van Stephane Vermeulen (in het Frans) en van de andere sprekers, op het YouTube-kanaal van UCL Formation Continue FSP .