Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Acoustical engineering full
Expertise

Acoustical Engineering

Verhaal

Meesterschap in geluidsbeheersing

Comfort is meer dan een uitgekiende verwarming, koeling en ventilatie. Een optimale akoestiek en geluidsisolatie zijn minstens even belangrijk om een aangenaam klimaat te creëren. In deze domeinen excellente resultaten boeken, vraagt een multidisciplinaire aanpak door specialisten. Precies dat is de kracht van VK Architects & Engineers: de divisie akoestiek koppelt immers een ver doorgedreven kennis aan de interne expertise over andere bouwdisciplines.

Waarom investeren in akoestiek?

Lawaaihinder, spraakverstaanbaarheid, privacy, nagalm,… bepalen dagelijks de beleving en het comfort in de ruimtes en gebouwen waar we werken, leven en ontspannen. Investeren in akoestiek is dus investeren in mensen. Goede akoestische omstandigheden dragen bij tot het verminderen van stress, concentratieproblemen en vermoeidheid. Op de werkvloer heeft dit zelfs een direct economisch effect. Er wordt immers beter gepresteerd, er gebeuren minder ongevallen en het ziekteverzuim neemt af.

Waarom een specialist inschakelen?

Geluidsoverlast is een subjectief gegeven: wat de ene als storend ervaart, zal de andere niet eens opmerken. Geluiden die soms nauwelijks merkbaar zijn, worden op andere momenten als storend ervaren. Denk aan de airco ’s nachts in de slaapkamer of een telefoontje in een muisstil kantoor. Daarnaast wordt de voortplanting van geluid door talrijke factoren beïnvloed, wat van akoestiek een erg moeilijke discipline maakt. En dit op het vlak van zowel geluidsisolatie als ruimteakoestiek. De introductie van nieuwe bouwtechnieken en -materialen, alsook de toename van technieken in gebouwen versterkt de complexiteit van geluidsbeperking. Om succes te boeken, moet akoestiek dus op een holistische wijze worden benaderd, door specialisten. Een uitstekend akoestisch comfort is immers altijd het resultaat van een uitgekiende inplanting van de ruimtes en de juiste geluidsisolerende/absorberende materialen en ingrepen.

Waar maken de experts van VK het verschil?

Doorheen de jaren bouwde VK een uitgebreide expertise op over bouw- en zaalakoestiek, industrieel- en omgevingslawaai, … Dagelijks bouwen de ingenieurs verder op de kennis in hun vakdomein en vernieuwende bouwtechnieken zoals CLT en houtskeletbouw. Naast deze ruime knowhow over alle facetten van akoestiek, is een multidisciplinaire aanpak de grote troef van de divisie akoestiek. Alle projecten worden in nauwe samenwerking met de afdelingen stabiliteit en speciale technieken uitgewerkt, een unicum in de Belgische sector. Bovendien zijn alle ingenieurs internationaal gereputeerde experts die met hun kennis ook de academische wereld en onderzoekscentra met raad en daad bijstaan. Een wisselwerking die eveneens voordelen voor de VK-klanten oplevert. Dankzij deze externe krachtenbundeling krijgen de ingenieurs immers toegang tot extra kennis en testapparatuur. Resultaat? VK Architects & Engineers slaagt er altijd weer opnieuw in om ingenieuze antwoorden op complexe akoestische uitdagingen te formuleren.

Waarom kiezen voor een proactieve aanpak?

Correctieve ingrepen gaan de VK-specialisten niet uit de weg. Maar ze pleiten wel voor een preventieve benadering waarbij ze vroeg in het ontwerpproces worden betrokken. Enkel op die manier is een holistische aanpak mogelijk, met een optimale inplanting, structurele ingrepen, akoestische isolatie van de gebouwschil én de juiste materialen voor de interieurafwerking. VK garandeert een absolute merkonafhankelijkheid én het akoestische comfort dat is vooropgesteld. Naast overleg om tot performante en economische oplossingen te komen, zorgen de ingenieurs immers ook voor een gedetailleerd akoestisch bestek, de opvolging van de werken én de nodige tests bij oplevering.

Waar ligt de expertise van VK?

Ziekenhuizen, zorgcentra, appartementen- en kantorencomplexen, fabrieken, scholen, sportcentra, culturele centra en theaterzalen, openbare ruimtes, horeca, …: de ingenieurs van VK vinden voor elk gebouw, ruimte of omgeving de passende oplossingen voor een optimaal akoestisch comfort. Daarbij hoeft het niet over grootschalige projecten te gaan, want ook voor complexe akoestische uitdagingen van kleinere projecten zoals houtskeletbouw(woningen) kan u bij VK Architects & Engineers terecht.

Een extra troef is dat de divisie akoestiek onafhankelijk opereert. Elke bouwheer, architect of aannemer kan een beroep doen op de kennis en kunde van de akoestische ingenieurs. Kortom: VK bezorgt u het akoestische comfort dat u zoekt en nodig hebt. Ongeacht het type gebouw, ruimte of gegenereerd lawaai.

Kader: Onze expertise

 • in kaart brengen van de prestatievereisten op het vlak van akoestisch comfort.
 • ontwerp van lucht- en contactgeluidisolatie tussen ruimtes.
 • akoestische optimalisatie van de samenstelling van wanden zodat de akoestische criteria van het project zo precies mogelijk worden beantwoord..
 • bepalen van de geluidsisolatie van de gevel en het dak in functie van impactlawaai van neerslag en omgevingsgeluiden.
 • prognose en meting van extern gegenereerd geluid.
 • beheersing en gebruik van talrijke tools voor akoestische modellering, ray tracing, in kaart brengen van akoestiek, bepalen van isolatieparameters (Immi, Odeon, Sonarchitect, Insul…)
 • inperken van de geluidsniveaus die technische installaties afstralen (HVAC en sanitair).
 • berekenen van de akoestische parameters om overdreven nagalmtijden te vermijden.
 • berekenen van de zaalakoestische parameters voor auditoria, theaters, scholen, kantoren, …
 • ontwerpen van elektroakoestische installaties voor publieke aankondigingen.
 • ontwerpen van totaaloplossingen (omkastingen, schermen, trillingsdempers) om trillingen en geluid van machines en installaties in te perken.
 • berekenen van geluidsniveaus op de werkvloer.
 • ontwerpen van totaaloplossingen om nagalmtijden en geluiddrukniveaus in alle mogelijke omgevingen te reduceren.
Doelmarkten
Healthcare Design
Building Engineering

Contacteer een van onze experten:
acoustical@vkgroup.be

 • Expert vanderspiegel lieve web
  Lieve Van der Spiegel
  principal Acoustical Engineering
 • Expert van damme manuel web
  Manuel Van Damme
  principal Acoustical Engineering
Meer weten over wat we doen met onze expertise?

Bekijk ons laatste nieuws, blogartikelen en evenementen en zie hoe onze experts hun kennis toepassen om onze projecten te verbeteren en hoe ze hun expertise delen met andere professionals.

Bekijk nieuws & ideeën