Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Sustainable design circularbuilding
Expertise

Adaptief en circulair bouwen

Verhaal

Adaptief en circulair bouwen gaat om meer dan ecologisch bouwen. Het zet aan om na te denken over de levensduur van gebouwen en materialen, de functie ervan – die kan veranderen tijdens die levensduur – en hun ‘end of life’.

Adaptief bouwen vraagt een ontwerpaanpak die in conceptfase al rekening houdt met toekomstige gebruikscenario’s en/of renovatiescenario’s. VK begeleidt het ontwerpteam en de klant hierin, waarbij diverse mogelijkheden onderzocht worden van ontwerp en uitvoering tot gebruik. Hiertoe kunnen bijvoorbeeld principes toegepast worden zoals de Support-Infill methode: de support zijnde de vaste infrastructuur waarrond de inrichting (infill) vrij kan wijzigen.

Verstandige inplanting van de support structuren zorgt voor een ruimtelijk gebruik die multi-oriënteerbaar en multi-inzetbaar is. Deze graad van modulariteit zorgt tevens voor een efficiënt en flexibel beheer waarbij ruimtes onafhankelijk van elkaar aanpasbaar zijn. Op gebouwniveau resulteert dit inherent in een verlenging van de gebruikslevensduur van het gebouw en zijn omgeving wat op lange termijn een verlaging van de milieu-impact opbrengt.

Van bij het begin kunnen bouwmaterialen geselecteerd worden waarvan er zekerheid is dat de kringloop gesloten blijft. Meerdere circulaire principes verdienen hiertoe de aandacht. Onderzoek naar en toepassing van vernieuwende reversibele bouwmethodes dragen bij tot het concept van een circulaire economie. Mogelijkheden aftoetsen tot het implementeren van products-as-a-service om betere kwaliteit en onderhoud van technieken en materialen te stimuleren, dragen bij tot een verlenging van de levensduur en verlaging van milieu-impact. Materialen binnen hun kringloop houden (direct hergebruik of take-back fabrikant), zorgt ervoor dat er minder nieuwe materialen moeten aangesneden worden. Vanuit het perspectief van afvalbeheersing kan dit stapsgewijs leiden tot zero-waste buildings.

Zo kunnen ook de materialen van een bestaande constructie op de site en hun mogelijke toepassingen in kaart gebracht worden via een pre-demolition audit. Wij begeleiden u tevens bij end-of-use circular business modellen en bekijken voor u wat de (financieel) meest interessante opties zijn, op korte en lange termijn.

Meer weten over wat we doen met onze expertise?

Bekijk ons laatste nieuws, blogartikelen en evenementen en zie hoe onze experts hun kennis toepassen om onze projecten te verbeteren en hoe ze hun expertise delen met andere professionals.

Bekijk nieuws & ideeën