Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Bim full
Expertise

BIM

Verhaal

BIM is in lijn met VK's motto "Designing together" omdat deze methode globale en geïntegreerde samenwerking van alle partners vereist. Intelligent gebruik van BIM zorgt voor een beter ontwerp. Dankzij onze BIM-ervaring in projecten van meer dan 100.000 m² is VK de ideale partner om de bouwheer in dit proces te begeleiden.

BIM (Building Information Modeling) stelt de verschillende partners in de bouwsector in staat om effectief samen te werken. Er wordt slechts één database gebruikt, waarin de gegevens van de architecten, de aanbestedende dienst, de installateur en de aannemer met elkaar verbonden zijn. Het model maakt het mogelijk om direct te zien hoe de verschillende disciplines zich ten opzichte van elkaar gedragen. Er is niet één model, maar een reeks bestanden (databases, Excel-sheets, enz....) die op bepaalde tijdstippen kunnen worden gekoppeld.

De voordelen zijn legio:

 • snellere en efficiëntere werkprocessen: informatie wordt automatisch gedeeld en herbruikbaar.
 • het ontwerp kan beter worden geëvalueerd en de werkwijze maakt het mogelijk om sneller aanpassingen en innovaties door te voeren.
 • levenscycluskosten en milieugegevens: het model geeft betere voorspellingen van de impact van milieufactoren en de impact op de LCC.
 • betere constructiedocumentatie: de documenten voor de aannemer en installateur bevatten meer informatie.
 • geautomatiseerde assemblage: productgerelateerde gegevens kunnen direct worden gekoppeld aan productielijnen voor de assemblage van structurele systemen of constructiedelen.
 • levenscyclusgegevens: alle gegevens over het ontwerp, de bouw en de operationele prestaties van systemen en installaties kunnen door het facilitair management worden gebruikt.

Specifieke voordelen voor architecten en ingenieurs

 • BIM maakt het mogelijk om gegevens naar het rekenmodel te exporteren.
 • de compatibiliteit van BIM met ontwerpsoftware zoals REVIT zorgt voor een aanzienlijke tijdsbesparing.
 • het delen van kennis tussen architecten en ingenieurs gebeurt op natuurlijke wijze.

Wij waarschuwen de opdrachtgever echter voor overmatig gebruik van BIM. In de ontwerpfase van M&E engineering heeft het bijvoorbeeld geen zin om te streven naar een 100% conflictvrij model (de aannemer is vaak nog niet bekend, noch de merken van de materialen...).

Doelmarkten
Healthcare Design
Building Engineering

Contacteer een van onze experten:
bim@vkgroup.be

 • Expert van den borre ann web
  Ann Van den Borre
  BIM manager
Meer weten over wat we doen met onze expertise?

Bekijk ons laatste nieuws, blogartikelen en evenementen en zie hoe onze experts hun kennis toepassen om onze projecten te verbeteren en hoe ze hun expertise delen met andere professionals.

Bekijk nieuws & ideeën