Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Sustainable design energyefficiency
Expertise

Energie-efficiëntie en -optimalisatie

Verhaal

De manier waarop men met energie omgaat in een gebouw is essentieel voor de duurzaamheid ervan. Wij voeren energiestudies uit om energie-efficiëntie en -optimalisatie teweeg te brengen, ongeacht of het gaat om een bestaand, te renoveren of nieuw te bouwen project. Zo kunnen we het huidige energieverbruik gaan evalueren maar evengoed het toekomstige verbruik gaan inschatten op maand-, dag- en uurniveau.

Een audit van bestaande gebouwen omvat het opmeten van exacte gebruiksgegevens waarbij de bestaande toestand opgetekend wordt. Gebruiksgegevens worden bepaald aan de hand van metingen ter plaatse, analyse van bestaande energiefacturen en gebouwmonitoring. Daarnaast wordt een numeriek model opgemaakt om mogelijke aanpassingsmaatregelen op een dynamische wijze te simuleren in het gebouw. Dit simulatiemodel wordt gekalibreerd aan de hand van de verzamelde gebruiksgegevens van het bestaande gebouw. Van daaruit kunnen verschillende maatregelen worden geanalyseerd en voorgesteld om het energieverbruik desgewenst bij te stellen.

Voor nieuwe concepten kan een energie-optimalisatie gebeuren aan de hand van verschillende berekeningen. VK hanteert uiteenlopende modellen, volgens de wensen van de klant: EPB, PHPP, dynamische simulaties … Het uiteindelijk resultaat van de studie is een technisch-economische analyse. Deze schetst een duidelijk beeld van mogelijke maatregelen, alternatieven en de economische impact. Zo kunnen weloverwogen keuzes gemaakt worden.

Meer weten over wat we doen met onze expertise?

Bekijk ons laatste nieuws, blogartikelen en evenementen en zie hoe onze experts hun kennis toepassen om onze projecten te verbeteren en hoe ze hun expertise delen met andere professionals.

Bekijk nieuws & ideeën