Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Sustainable design liveablebuildings
Expertise

Livable buildings

Verhaal

Het globaal comfort in een gebouw wordt voornamelijk bepaald door de luchtkwaliteit, het thermisch, visueel en akoestisch comfort. Maar het optimaal comfort van de gebruiker is niet enkel een kwestie van cijfers (temperatuur, luchtsnelheid, daglichtfactor…).

Een gebouw waarin de gebruikers voeling hebben met buiten en waar men ook zelf controle heeft op zijn comfort, verhoogt in sterke mate het psychisch comfort van de gebruikers. Verschillende studies tonen aan dat een goed psychisch comfort resulteert in een hogere werkefficiëntie, een lagere afwezigheidsfactor, een sneller herstel in de gezondheidszorg. Daarom besteden we de nodige aandacht aan de principes van de WELL standard omtrent de zeven thema’s Air – Water – Nourishment – Light – Fitness – Comfort – Mind.

Om de specifieke comfort-eisen in en rond een gebouw te garanderen biedt VK een aantal studies aan, waaronder daglichtsimulaties voor het maximaal gebruik van daglicht zonder verblinding en zonder in te boeten aan thermisch comfort. Via bezonnings- en schaduwstudies bepalen we de impact van een gebouw op andere omliggende gebouwen (cfr. hoogbouwnota). CFD-analyses en dynamische thermische comfortsimulaties optimaliseren het ontwerp in functie van de seizoenen. Binnenluchtkwaliteit wordt gegarandeerd door het toepassen van een Indoor Air Quality Plan waarbij rekening gehouden wordt met voldoende verse en gezonde lucht in het gebouw, mogelijkheden van natuurlijke of hybride ventilatie, en een beperking van de bronnen van luchtvervuiling door onder andere een bewuste keuze van afwerkingsmaterialen.

Meer weten over wat we doen met onze expertise?

Bekijk ons laatste nieuws, blogartikelen en evenementen en zie hoe onze experts hun kennis toepassen om onze projecten te verbeteren en hoe ze hun expertise delen met andere professionals.

Bekijk nieuws & ideeën