Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Sustainable design full
Expertise

Water management

Verhaal

Slechts 2 % van het aardoppervlak bestaat uit drinkbaar water. Het wordt alsmaar schaarser en binnenkort waarschijnlijk ook beduidend duurder. Daarom moeten we er doordacht en zorgvuldig mee omspringen. VK biedt in dit kader onder andere ontwerpadvies naar waterbesparende maatregelen en het beheer van stormwater.

In een duurzaam gebouw moet de vraag naar water beperkt worden. Hiervoor adviseren we naar het gebruik van waterbesparende toestellen en kraanwerk, en secundaire waterbronnen zoals regenwater, gezuiverd grijswater of zelfs zwart water. Ook watermonitoring en -lekdetectie krijgen een belangrijke plaats in de gebruiksfase van het gebouw.

Men verwacht dat regenval in België de komende 100 jaar met 38% zal toenemen. Niet zozeer het aantal regendagen zal toenemen, wel de regenhoeveelheid per dag. In de zomer zullen er minder natte dagen zijn. In de winter zullen de natte dagen een hogere regenintensiteit bevatten. Hiervoor wordt best een stormwater management plan opgemaakt. Bijkomende regenval heeft zijn invloed op zowel de structuur van het gebouw alsook het hele rioleringsconcept. De gebouwstructuur moet de extra regenintensiteit op daken kunnen opvangen. Groendaken zorgen voor extra buffering, doorlaatbare verharding voor bijkomende infiltratie. Het regenwater van de daken wordt het best opgevangen voor hergebruik binnen en rond het gebouw, maar in tijden van zware regenval moeten (natuurlijke) buffereservoirs worden voorzien om het extra regenwater op te vangen en vertraagd af te voeren. Op die manier wordt het stroomafwaartse circuit op stadsniveau minder belast en betekent dit een beperkter risico op overstroming.

Meer weten over wat we doen met onze expertise?

Bekijk ons laatste nieuws, blogartikelen en evenementen en zie hoe onze experts hun kennis toepassen om onze projecten te verbeteren en hoe ze hun expertise delen met andere professionals.

Bekijk nieuws & ideeën