thumb image

NAV bezoekt werf AZ Sint-Maarten

De werkzaamheden op de werf van AZ Sint-Maarten (Mechelen) hebben zich grotendeels naar binnen verplaatst. Buiten moet vooral nog de architecturale zonwering worden bevestigd, en de omgeving aangelegd. Een uitgelezen moment voor NAV en een 50tal leden, waaronder enkele ziekenhuisprofessionals, om de werf te bezoeken. VK Architects & Engineers, als ontwerper van het nieuwe ziekenhuis, nam de honneurs waar als gastheer/vrouw.

Vooraleer de rondleiding startte, verzorgde VK Architects & Engineers een algemene introductie met de grote accenten van het ontwerp.

Compact en fragiel

Zo werd de aandacht gevestigd op de no-nonsense architectuur, die tegelijk een sterke identiteit uitstraalt. Daarnaast streefden de ontwerpers ook naar een compact geheel, waardoor minder buitenschil nodig is per m². Dat maakt de bouwkost goedkoper, en reduceert ook het energieverlies en de exploitatiekost.

Uiteraard werd ook de zeer specifieke zonwering belicht. Deze fragiele en uiterst functionele ‘huid’ past zich namelijk aan de geveloriëntatie aan. De lagere zonnestand in het westen en oosten vraagt om kleinere afstanden tussen de blinden dan de hogere zon in het zuiden.

Sfeer in de ruimte

Daarnaast werden ook enkele tipjes van de sluier opgelicht over het interieur, nog niet in werffase. Wel al zichtbaar is de aanpak van de zorgboulevard : een open, zichtbare en transparante ruimte met een overvloed aan natuurlijk licht. Daarnaast is veel aandacht besteed aan de overgang van publieke naar semi-publieke naar private ruimtes, door onder andere te spelen met helderheidsgraden.

Het nieuwe ziekenhuis wordt eind 2018 in gebruik genomen.

Zie ook het foto-album van het projectbezoek op navfoto.be.