thumb image

Nieuwe observatie-eenheid voor psychiatrisch centrum Saint-Bernard

Op 14 december huldigden De Broeders van Liefde vzw en het Psychiatrisch Centrum Saint-Bernard in Manage de nieuwe Zorgeenheid “US 11” in, naar een ontwerp van VK Architects & Engineers.

VK stond in voor het volledige architecturale ontwerp en de engineering van het project. Het gebouw met een oppervlakte van 2500 m² biedt een sereen en veilig onderkomen dankzij haar menselijke schaal, een uitgekiende circulatie, een centrale patio en het overvloedige daglicht dat dankzij de grote raampartijen binnenvalt.

De eenheid heeft een capaciteit van 26 enkele kamers en 4 dubbele kamers en is uitgerust met een grote eetzaal met keuken, een salon, een grote therapiezaal en een kinezaal voor de patiënten. De psychiaters, dokters en advocaten kunnen patiënten ontvangen in discrete consultatieruimtes en voor het personeel zijn aparte ruimtes en een vergaderzaal voorzien.

Naast positieve veiligheidsmaatregelen is het gebouw voorzien van een volledig digitale toegangscontrole. VK nam ook het vast en los meubilair, en de signalisatie voor haar rekening. Gezien de nabijheid van een beek, ging speciale aandacht naar het bufferen van regenwater, mogelijk gemaakt door het gebruik van drainage en buitenaanleg in terracotta.

Deze nieuwe observatie-eenheid met 34 bedden zal patiënten op een ultra-efficiënte manier opvangen en is specifiek aangepast voor personen in crisis. Het betreft patiënten die ressorteren onder de wet omtrent bescherming van mentaal zieke personen, personen met een fysieke verslaving, patiënten onder sociale bescherming in een traject van re-integratie, of patiënten uit andere interne verpleegeenheden na een acute fase.