terug naar alle nieuws

Aanleg van BEO-veld voor verwarming en koeling van ‘Bijgaardehof’ gestart

Over

VK architects+engineers startte op dinsdag 18 februari met de grondboringen voor het BEO-veld van collectief woonproject ‘Bijgaardegof’ in Sint-Amandsberg, Gent. Op de site van de voormalige Malmarfabriek wordt momenteel druk gewerkt aan de bouw van 57 woonunits, gemeenschappelijke ruimtes, werkateliers en een Wijkgezondheidscentrum.

In dit project kunnen we tijdens de warmste dagen van het jaar gebruik maken van het free-chilling-principe. De koude die tijdens de winter in het BEO-veld werd opgeslagen, zetten we in tijdens de zomer.

Bart Callens

senior project engineer M&E, VK architects+engineers

Technieken
Duurzaam ontwerp

Het BEO-veld is een essentieel onderdeel van het project, aangezien daar de energie uit de bodem onttrokken zal worden om de gebouwen te koelen en te verwarmen. “Omdat we in dit project streven naar een E-peil lager dan E30, was het een logische keuze om in te zetten op geothermie”, aldus Bart Callens, Senior Project Engineer MEP bij VK. “In een goed geïsoleerd gebouw kan de gratis warmte uit de bodem de warmtebehoefte namelijk deels of volledig dekken.”

Gratis verwarmen én koelen

In dit kader werd ieder gebouw in dit project voorzien van een centrale warmtepomp, die in een latere fase aangesloten zal worden op het BEO-veld. Brijnwater wordt uit dat veld onttrokken en naar de centrale warmtepompen gestuurd, die vervolgens warmte produceren. Deze warmte wordt doorheen de gebouwen verdeeld via een 2-pijpsysteem. Alle warmtepompen zullen op datzelfde veld aangesloten zijn, waardoor energie-uitwisseling tussen de gebouwen perfect mogelijk is.

“Maar het allergrootste voordeel van werken met geothermie is dat er ook gratis gekoeld kan worden”, vervolgt Bart Callens. “In dit project kunnen we tijdens de warmste dagen van het jaar gebruik maken van het free-chilling-principe. De koude die tijdens de winter in het BEO-veld werd opgeslagen, zetten we in tijdens de zomer. De koeling gebeurt in de woon- en werkunits via een klimaatvloer, in het Wijkgezondheidscentrum zal dit via een klimaatplafond gebeuren.”

Duurzaamheid van meet af aan

Alle betrokken partijen – ook de co-housers – trokken van meet af aan de kaart van duurzaamheid. Dit BEO-veld is de kers op de taart, maar we mogen alle andere inspanningen zeker niet vergeten. Zo zijn er de klimaatvloeren in de woonunits en het klimaatplafond in het Wijkgezondheidscentrum. In de kantoorruimtes wordt dan weer gewerkt met ruimtevoelers voor de regeling van de koeling en verwarming.

VK leverde ook een aanzienlijke bijdrage op gebied van waterbesparende maatregelen. Zo wordt verbruik van leidingwater beperkt door de spoelvolumes van de toiletten en urinoirs te limiteren. Ook het waterdebiet van het kraanwerk wordt gereduceerd dankzij de toepassing van een luchtschuimbekken, waar het water in de uitstroombek met lucht gemengd wordt. Daarnaast wordt ook ingezet op hergebruik van regenwater, als secundaire waterbron.

Andere interessante artikels

Geïntegreerde akoestiek: essentieel in duurzame gebouwen en omgevingen

Geïntegreerde akoestiek: essentieel in duurzame gebouwen en omgevingen

In een wereld vol lawaai moet het akoestisch ontwerp van gebouwen voldoen aan basisbehoeften voor wonen, ontspannen, leren, socialiseren en werken. Net als thermisch comfort, luchtkwaliteit, licht en toegankelijkheid, speelt akoestisch comfort een belangrijke rol in de beleving van een gebouw. Naast het beleefde comfort moet de akoestiek worden aangepast aan het gebruik van de ruimte zodat het gebouw is afgestemd op de behoeften en verwachtingen van de gebruikers.
Geplaatst op 25/04/2023
Eerste Galeries Lafayette van Luxemburg opent in Royal-Hamilius

Eerste Galeries Lafayette van Luxemburg opent in Royal-Hamilius

Galeries Lafayette opende recent een nieuwe winkel in een van de vijf gebouwen van Royal-Hamilius, een stadsontwikkeling voor gemengd gebruik. Als vlaggenschip van het project is het ontworpen als blikvanger. Galeries Lafayette strekt zich uit over 6 niveaus, van het gelijkvloers tot +5. VK architects+engineers staat in voor de stabiliteitsstudies van het project, een ontwerp van Foster & Partners en Tetra Kayser.
Geplaatst op 15/01/2020
Ontwerp nieuwbouw AZ Jan Portaels op CAT-site Vilvoorde onthuld

Ontwerp nieuwbouw AZ Jan Portaels op CAT-site Vilvoorde onthuld

Wiegerinck en VK architects+engineers zijn als architectenteam geselecteerd voor het ontwerp van een nieuw ziekenhuisgebouw voor AZ Jan Portaels in Vilvoorde. Op de CAT-site, een voormalig industrieterrein aan de achterzijde van het station Vilvoorde wordt een compact ziekenhuis van 29.000 m² BVO gerealiseerd dat in 2027 in gebruik genomen zal worden.
Geplaatst op 13/10/2022

Wil je de toekomst mee vorm geven met je vindingrijkheid en esthetisch oog voor detail, vanuit een gevoel van verantwoordelijkheid?

Bekijk onze vacatures!

Wil je ons graag leren kennen?

Contacteer ons & misschien wordt dit het begin van een mooie samenwerking.

Made byBits of Love