Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

News shape logos b2ai anma vk

Architectenbureaus B2Ai, ANMA en VK Architects & Engineers als ingenieur mogen nieuw militair commandocentrum van de NAVO ontwerpen

News

In Casteau, nabij Bergen (Henegouwen) is sinds 1950 de SHAPE gevestigd. SHAPE staat voor Supreme Headquarters Allied Powers Europe.

De organisatie zelf werd in 1950 gecreëerd en was aanvankelijk in Frankrijk gestationeerd. De organisatie moest zijn basis verlaten toen het thuisland uit de militaire unie van de NAVO stapte (Frankrijk is overigens sinds 2007 opnieuw lid van de militaire unie van de NAVO). Toen men een mogelijk nieuwe site zocht, niet te ver van Frankrijk en in een dun bevolkte zone, kwam Casteau, een dorp nabij Bergen in zicht. SHAPE bouwde daar zijn basis uit. Dat bestaat uit een algemeen hoofdkwartier, met daaromheen een zelfvoorzienend en beveiligd dorp, waar militairen van over de hele wereld met hun families zijn gevestigd.

De oorspronkelijke gebouwen werden in de jaren 50 in sneltempo gebouwd. Intussen is er nood aan vernieuwing De architectenbureaus B2Ai en ANMA (Parijs) en VK Architects & Engineers voor de ingenieursstudies zijn door het ministerie van defensie geselecteerd om het nieuwe militaire commandocentrum van de NAVO te bouwen. Het team werd geselecteerd op basis van een prijs- en een programmavoorstel. Het echte ontwerp voor de nieuwe SHAPE wordt nu opgestart. Nadat het nieuwe gebouw gerealiseerd is zal het oude worden afgebroken. De SHAPE moet voldoen aan een uiterst ingewikkeld programma. Er wordt een administratief gebouw van 50.000 m² voorzien voor een budget van 177.000.000 €, met tal van eisen omtrent de juiste constellaties.

https://shape.nato.int/

Gepubliceerd op
13/11/2019
Verwante markten
  • Building Engineering
  • Public & government
Verwante expertise