Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Industry brugge baronie 6 web

Baronie, future proof productiegebouw van heerlijke chocolade

News

Aan de Kolvestraat in Brugge wordt de laatste hand gelegd aan de uitbreiding van een vestiging van Baronie Group, een Europese producent van chocolade en suikerwaren. Het nieuwe productie-gebouw is aan een warmtenet gekoppeld en zet daarmee de toon van het project inzake duurzaamheid.

Enkele decennia na de eerste opdracht klopte Baronie - toen nog Kathy Chocolaterie - opnieuw aan bij VK Architects & Engineers voor het ontwerpen van een state-of-the-art productiefaciliteit. Het voorontwerp van VK overtuigde de opdrachtgever door in te zetten op de integratie van een nieuw kantoorgedeelte, personeelsruimtes en bezoekersfaciliteiten, gekoppeld aan een uitgekiende interne circulatie en logistieke flow. Het bestaande volume is opgenomen in het nieuwe geheel, met als pluspunt de upgrade van de gebouwschil en de creatie van één stijlvolle nieuwe identiteit. Die maakt het gebouw tot een visitekaartje voor Baronie.

VK Architects & Engineers nam de totaalopdracht voor haar rekening: architectuur, stabiliteit, technieken en infrastructuur. De voorbereidende werken startten in december 2017, de ruwbouw een maand later en de oplevering gebeurde in februari 2019. Naast een vernieuwing van haar productiehallen en verhoging van de capaciteit, was voor Baronie ook het verbeteren van de productieflow een absolute vereiste. Door de stelselmatige groei van het bedrijf liepen niet alle afdelingen meer logisch in elkaar over, van kantoor over stockage en productie tot verpakking. Met de nieuwe productiefaciliteit zijn de afdelingen optimaal georganiseerd.

Van grondstof tot praline

Het eerste deel van het nieuwe volume, de schakel tussen alle overige delen, huisvest een landschapskantoor, personeelsruimtes en een bezoekerscentrum. Daarachter ligt een volledig nieuwe productieafdeling, waar alle productielijnen worden ondergebracht in drie productiezones. Deze zone vormt de kern van het gebouw en bevindt zich tussen het oude gebouw en een nieuwe logistieke zone. Zo kan het bestaande volume via een sluizensysteem volledig benut worden als magazijn voor verpakking en afgewerkte producten.

Aan de andere zijde van het productiegebouw bevinden zich nieuwe laadkades, chocoladetanks en stockageruimtes voor de toelevering van grondstoffen. Vrachtwagens maken gebruik van een nieuw aangelegde ringweg rond de fabriek. Op die manier wordt een lineaire logische productieflow gecreëerd, van de toelevering van de grondstoffen over stockage en productie tot verpakking en export.

Warmtenet

Opvallend aan dit project is de circulaire, duurzame benadering van de ontwerpers en ingenieurs. Het bestaande gebouw heeft aan de voorkant een aansluiting op het warmtenet van de nabijgelegen verbrandingsoven: een stoomleiding verwarmt de fabriek. De stookplaats, in de productieruimte, dient louter als back-up. De bestaande volumes worden extra geïsoleerd. Ook de brandwerende tussenwanden in de nieuwe fabrieksruimte dragen bij tot een minimaal energieverbruik door hun hoge isolatiewaarde. Ze bakenen ook verschillende temperatuurzones af. Voorts is er overal ledverlichting.

Alle gebouwtechnieken en chocoladeleidingen werden mooi weggewerkt in een volledig toegankelijk vals plafond boven de geventileerde en geklimatiseerde productieruimtes. Zo voldoen ze aan de strengste eisen inzake voedselveiligheid.

Belevingsroute

De bewust sobere gevels refereren vanzelfsprekend aan een blok chocolade door hun uniformiteit en kleur, en nemen de vroegere voorgevel van het gebouw volledig op. De gordijngevel van het nieuwe kantoordeel richt zich naar de dwarsgelegen Peraltastraat; Met een spel van open en gesloten vlakken vormt deze het nieuwe publieke gezicht van de site. Een speelse inham met gouden inleg doorbreekt de lineaire gevel. Deze referentie naar een chocoladewikkel markeert de inkom voor bezoekers en personeel.

Vanuit de inkom wordt de circulatie van personeel en bezoekers gescheiden. Een belevingsparcours leidt naar de eerste verdieping, waar bezoekers een inkijk krijgen in onder meer het labo, de productiehal en de verpakkingsruimte. De route bevat ook nog een videoroom, die desgevallend ook gebruikt kan worden door klanten van Baronie.

Vele jaren na de eerste nieuwbouwopdracht, is Baronie opnieuw klaar voor enkele decennia succesvolle chocoladeproductie.

Gepubliceerd op
04/07/2019
Verwante markten
  • Building Engineering
  • Industry
Verwante expertise
Verwante projecten