Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Visual hospitals liege chu 190114 CHU Liege Final Image View01 twilightb web

CHU Liège kent toren 7 toe aan VK, Pierre Maes en Pierre Berger

News

Het universitair ziekenhuis van Luik bouwt op zijn site in Sart Tilman een nieuw gebouw. Toren 7 zal op 7 verdiepingen van telkens ca. 3.000 m² verschillende belangrijke medisch-technische activiteiten huisvesten. Deze laatste toren op de site wordt bekroond door een heliport die in verbinding staat met alle kritieke diensten. VK werd met Pierre Maes & Associés Architectes en Bureau d’Etudes Pierre Berger uitgeroepen als laureaat van de architectuurwedstrijd voor deze aanzienlijke uitbreiding.

Het nieuwe gebouw kreeg een specifieke plek toegewezen, achteraan de campus met unieke vergezichten op de Ourthevallei. Door de locatie en de niveauverschillen, is het gebouw noord-zuid georiënteerd. De zuidgevel, die uitkijkt op de Ourthe-vallei, kan maximaal gebruikt worden voor de kamers van de verpleegeenheden en de units van de spoed en de intensieve zorgen. Deze benadering verdubbelt het aantal ruimtes dat bezond wordt. Tussen de verpleegeenheden zorgen overdekte patio’s voor optimale daglichttoetreding rondom.

Tegelijk boekt het resultaat 10% winst op loopafstanden, ofwel 2 kilometer per dag per persoon.

De specifieke aandacht voor de gebouwschil en voor de klimatologische variaties werd bijzonder gesmaakt door de jury, naast de puur functionele prestaties, beheer van de stromen en creatieve inpassingen. Samen met de focus op het algemeen welbehagen en comfort voor alle gebruikers, en op de veiligheidsaspecten, maakte ons ontwerp zo duidelijk het verschil.

Het ontwerp houdt een nulenergie-ambitie in via verschillende toepassingen. Hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen en de warmtepompen, vullen een deel van de vraag in. Daarnaast wordt, onder andere via de intelligente gevel en de hieraan gekoppelde patio’s, een deel van de uitgaande energiestromen gerecupereerd. Voor het project wordt de HQE-methode toegepast.