terug naar alle nieuws

CHU Liège kent toren 7 toe aan VK, Pierre Maes en Pierre Berger

Over

Het universitair ziekenhuis van Luik bouwt op zijn site in Sart Tilman een nieuw gebouw. Toren 7 zal op 7 verdiepingen van telkens ca. 3.000 m² verschillende belangrijke medisch-technische activiteiten huisvesten. Deze laatste toren op de site wordt bekroond door een heliport die in verbinding staat met alle kritieke diensten. VK werd met Pierre Maes & Associés Architectes en Bureau d’Etudes Pierre Berger uitgeroepen als laureaat van de architectuurwedstrijd voor deze aanzienlijke uitbreiding.

Het ontwerp houdt een nulenergie-ambitie in via verschillende toepassingen.

Stéphane Vermeulen

director healthcare, VK architects+engineers

Het nieuwe gebouw kreeg een specifieke plek toegewezen, achteraan de campus met unieke vergezichten op de Ourthevallei. Door de locatie en de niveauverschillen, is het gebouw noord-zuid georiënteerd. De zuidgevel, die uitkijkt op de Ourthe-vallei, kan maximaal gebruikt worden voor de kamers van de verpleegeenheden en de units van de spoed en de intensieve zorgen. Deze benadering verdubbelt het aantal ruimtes dat bezond wordt. Tussen de verpleegeenheden zorgen overdekte patio’s voor optimale daglichttoetreding rondom.

Tegelijk boekt het resultaat 10% winst op loopafstanden, ofwel 2 kilometer per dag per persoon.

De specifieke aandacht voor de gebouwschil en voor de klimatologische variaties werd bijzonder gesmaakt door de jury, naast de puur functionele prestaties, beheer van de stromen en creatieve inpassingen. Samen met de focus op het algemeen welbehagen en comfort voor alle gebruikers, en op de veiligheidsaspecten, maakte ons ontwerp zo duidelijk het verschil.

Het ontwerp houdt een nulenergie-ambitie in via verschillende toepassingen. Hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen en de warmtepompen, vullen een deel van de vraag in. Daarnaast wordt, onder andere via de intelligente gevel en de hieraan gekoppelde patio’s, een deel van de uitgaande energiestromen gerecupereerd. Voor het project wordt de HQE-methode toegepast.

Andere interessante artikels

Quartz, een full lifecycle project

Quartz, een full lifecycle project

Het kantoorgebouw Quartz in Brussel vervangt een verouderd kantoorgebouw.Poponcini & Lootens en VK architects+engineers, part of Sweco ontwierpen een passief kantoorgebouw dat beantwoordt aan de nZEB-criteria en een BREEAM Excellent certificaat behaalde.
Geplaatst op 08/11/2023
Slim ziekenhuis, digitaal ziekenhuis en digitale transformatie

Slim ziekenhuis, digitaal ziekenhuis en digitale transformatie

System engineering is een interdisciplinaire wetenschappelijke benadering die tot doel heeft het ontwerp en de validatie van complexe systemen te formaliseren en te begrijpen. Onder systeem verstaan wij een geheel van menselijke of materiële elementen die van elkaar afhankelijk zijn en die samenwerken binnen grenzen die al dan niet openstaan voor de omgeving, in dit geval het ziekenhuis.
Geplaatst op 24/03/2023
Werk aan je digitale mindset – en de rest volgt vanzelf

Werk aan je digitale mindset – en de rest volgt vanzelf

Deze bijdrage werd geschreven door Bart Brink, die als digital director werkt aan de digitale transformatie bij VK architects+engineers en aan de digitale mindset van haar werknemers. Er bestaat geen twijfel dat we de digitalisering moeten omarmen als we de bebouwde omgeving veerkrachtiger, toekomstbestendiger en duurzamer willen maken. Een digitale mindset en aanverwante begrippen zoals menselijk kapitaal en digitale vaardigheden duiken steeds vaker op. Ik werk als digital director aan de digitale transformatie bij VK architects+engineers en aan de digitale mindset van haar werknemers. Ook in nationale (zoals DigiVaardig van DigiGO in Nederland) en internationale programma's (zoals vaardigheden en bekwaamheden voor de National Digital Twin in het Verenigd Koninkrijk) krijgen digitale vaardigheden een prominente plaats.
Geplaatst op 07/06/2023

Wil je de toekomst mee vorm geven met je vindingrijkheid en esthetisch oog voor detail, vanuit een gevoel van verantwoordelijkheid?

Bekijk onze vacatures!

Wil je ons graag leren kennen?

Contacteer ons & misschien wordt dit het begin van een mooie samenwerking.

Made byBits of Love