terug naar alle nieuws

FEBE Precast Award voor Möbius dankzij teamwork

Over

Als engineering partner, ook van de stabiliteitsstudies, is VK architects+engineers bijzonder blij met de FEBE Precast Award 2019 voor de Möbius torens. Deze erkenning volgt op gedegen studiewerk van VK's afdeling stabiliteit, en een optimale samenwerking met de betrokken ontwerp- en bouwpartners in elke fase van het project.

Tijdens de realisatie werd zeer nauw samengewerkt met aannemer Interbuild en prefabricant Ergon, voor een nauwkeurige optimalisatie in functie van het productie-proces.

Sébastien Weverbergh

principal structural engineering, VK architects+engineers

Stabiliteit

Met de prefab-toepassing werd rekening gehouden vanaf dag 1 van het ontwerp, in overleg met architect Assar. Zo werd de afstand tussen de kern en de gevel afgestemd op het optimale gebruik van een 20+5 balk. Tegelijk werd zo de bruto-netto verhouding van de torens geoptimaliseerd.

Tijdens het ontwerp en de vergunningsfase werd ruim aandacht besteed aan het aanzicht van de knopen - de structuur blijft namelijk zichtbaar bij ingebruikname. Daarom zijn alle elementen getekend in 3D: de structuur, valse plafonds, de technieken die zichtbaar blijven, en de gevel.

Bij de prijszetting zijn verschillende variantes bestudeerd door de ondernemingen, zoals holle vloerplaten en stalen liggers met stalen troggen. Die konden echter niet concurreren, vooral omwille van de vroege beslissing om de balken optimaal te gebruiken.

Tijdens de realisatie werd zeer nauw samengewerkt met aannemer Interbuild en prefabricant Ergon, voor een nauwkeurige optimalisatie in functie van het productie-proces. Tegelijk werd architect Assar nauw betrokken voor het esthetische aspect van de knopen.

Dankzij een integrale benadering vanaf het ontwerp, en een hecht samenspel tussen alle ontwerp- en bouwpartners, rijzen deze herkenbare passief kantoortorens vlot uit de grond.

Andere interessante artikels

Wil je de toekomst mee vorm geven met je vindingrijkheid en esthetisch oog voor detail, vanuit een gevoel van verantwoordelijkheid?

Bekijk onze vacatures!

Wil je ons graag leren kennen?

Contacteer ons & misschien wordt dit het begin van een mooie samenwerking.

Made byBits of Love