Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Hospitals mechelen sintmaarten opening 1

Innovatieve nieuwbouw AZ Sint-Maarten officieel ingehuldigd

News

Op vrijdag 8 juni 2018 knipte Jan Ennekens, algemeen directeur AZ Sint-Maarten, in aanwezigheid van Jo Vandeurzen en Maggie De Block het figuurlijke lint in de nieuwbouw door. Met het nieuwe hypermoderne ziekenhuis tilt AZ Sint-Maarten de medische zorg in de Mechelse regio naar een nog hoger kwaliteitsniveau. VK Architects & Engineers greep dit feestelijke moment aan om dit prachtige project aan zo’n 350 healthcare professionals te presenteren op enkele geslaagde events.

Meer dan een decennium na het winnen van de architectuurwedstrijd in 2007 mag VK dit unieke project, dat in opperbeste verstandhouding met alle bouwpartners tot stand kwam, aan de wereld tonen. AZ Sint-Maarten is een regionaal ziekenhuis en brengt drie campussen samen in één nieuwbouwziekenhuis langs de R6 rond Mechelen.

Het nieuwe ziekenhuis omvat 654 hospitalisatiebedden (ca. 50% bedden in eenpersoonskamers), 96 plaatsen daghospitalisatie en een sterk uitgebouwde raadplegingsactiviteit (in vaktermen ‘polikliniek’). Zo’n 1700 medewerkers zijn aan dit ziekenhuis verbonden en zullen er vanaf oktober hun nieuwe werkplek van maken. Jan Ennekens: “De nieuwbouw was een unieke gelegenheid om de ziekenhuiswerking te herorganiseren en de infrastructuur zo goed mogelijk af te stemmen op actuele evoluties: de toename van de medisch-technische mogelijkheden, een evolutie naar nog meer specialismen, de vergrijzing van de bevolking en de toenemende zorgzwaarte.”


De patient staat centraal

Samen met de bouwheer is ook veel aandacht besteed aan comfort, privacy, ergonomie, milieu en veiligheid. De vele glaspartijen bieden de patiënt een bijna continu contact met de buitenwereld. Elke patiënt beschikt over eigen sanitair en ligt aan het raam met uitzicht op het groen, en heeft een eigen internet-tv met tal van functies, … Kortom, een healing environment.

Een zorggestuurd gebouwenconcept

Met het oog op een efficiënte werking werden de circulatiestromen van de verschillende gebruikers (patiënten, bezoekers, medewerkers, logistiek, leveranciers) in kaart gebracht. Dit werd vervolgens vertaald in een slimme indeling. De zorgboulevard, toegankelijk via de hoofdingang, vormt de kern van het ziekenhuis. Diensten die vaak met elkaar te maken hebben, liggen ook naast, boven of onder elkaar en zijn vlot toegankelijk dankzij een duidelijke signalisatie.

Gepubliceerd op
20/06/2018
Verwante markten
  • Healthcare Design
  • Hospitals
Verwante expertise
Verwante projecten