Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Event LOI130

Internationale expositie over Loi 130: iconisch project voor de Europese Commissie

Event

Wedstrijdcontext

De Europese Commissie heeft begin juli de winnaar bekendgemaakt van de internationale ontwerpwedstrijd voor een enorm gebouwencomplex aan de Wetstraat 130, ter vervanging van een aantal verouderde gebouwen van de Commissie. Dit project is een belangrijke mijlpaal in de uitvoering van “Stadsproject Wet”, dat duurzame, energievriendelijke oplossingen moet vinden voor de herontwikkeling van de Europese wijk in Brussel.

VK Architects & Engineers assisteerde de architecten van B2Ai en C.F. MØLLER, in samenwerking met Delva Landscape Architects voor alle engineeringdisciplines. Het consortium werd, als enige combinatie met Belgische architecten, derde laureaat in deze internationale competitie.

De Europese Commissie had in maart vorig jaar een concours gelanceerd om haar oude gebouwen aan de Wetstraat 130 te vervangen. Het consortium moet deze site met een oppervlakte van 24.000 m² omvormen tot een complex van bijna 190.000 m² dat burelen voor minstens 5.250 medewerkers moet kunnen huisvesten. Er worden voorts twee ruimtes voor kinderopvang voorzien, alsook een bezoekerscentrum dat jaarlijks 345.000 mensen kan ontvangen, 3.000 m² oppervlakte voor restaurants en winkels, en openbare ruimtes met groenzones.


'Hoge architecturale standaarden' eisen het uiterste van de ingenieurs

“Deze complexe en uitdagende wedstrijd beantwoordde aan zeer hoge architecturale standaarden met drie innovatieve winnende ontwerpen.”, aldus architecte Monica von Schmalensee, voorzitter van de jury. De jury was samengesteld uit internationaal gerenommeerde architecten en ingenieurs alsook afgevaardigden van de Commissie en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Traditie in samenwerking met architecten die internationaal actief zijn

VK is in het verleden vaak aangezocht door architecten die op een stevig internationaal palmares kunnen bogen. Zo ontwikkelde VK het volledige engineeringconcept voor het Gerechtsgebouw Antwerpen met Richard Rogers, het stabiliteitsconcept voor de Politietoren Charleroi met Jean Nouvel en het structureel concept voor Robbrecht en Daem in het akoestisch sublieme Concertgebouw in Brugge, om er maar enkele te noemen.

Van 2 tot 28 september wordt in de gebouwen van de Europese Commissie een expositie georganiseerd over dit project.

Have a look at: https://ec.europa.eu/oib/loi130-competition/exhibition_nl.htm


Waar?

Archimedesstraat 1, 1000 Brussel

Wanneer?

Van 2 tot en met 28 september, maandag -zaterdag, 14-18 uur
Op woensdag 4 en 25 september sluit de tentoonstelling uitzonderlijk om 16 uur.

Gepubliceerd op
03/09/2019
Verwante markten
  • Building Engineering
  • Offices
  • Residential
  • Hospitality & leisure
Verwante expertise