Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

New in the workplace

Nieuw op de werkvloer

Backstage

Pas afgestudeerd als master, vertelt Eliah Mallants over zijn ervaring als kersvers professioneel ingenieur.

Op vlak van duurzaamheid moet er meer gebeuren dan gebouwen isoleren en zonnepanelen op onze daken leggen. Door kringlopen te sluiten op vlak van energie, water, materiaal en mobiliteit, bereiden we onze gebouwen voor op een toekomst.

Gebeten door duurzaamheid

Ik heb me altijd al voor heel verschillende onderwerpen geïnteresseerd. Techniek, design, geschiedenis,… Dus twijfelde ik ook lang over wat ik wou studeren: architect of ingenieur? De opleiding ingenieurswetenschappen – architectuur was op het lijf geschreven. Wat ik fijn vond aan het masterprogramma is dat we enorm veel keuzevrijheid kregen en zelf accenten konden leggen. Ik kon mijn thesisonderwerp volledig vrij invullen en besloot me te verdiepen in ‘circulair bouwen’, een duurzaamheidsstrategie die verder kijkt dan energie-efficiëntie. Ik was zodanig door het onderwerp gebeten, dat ik mij verder wou verdiepen in deze materie na mijn studie.

Eerste werkervaring

Mijn eerste professionele ervaring was bij Pixii, het passiefhuisplatform, waar ik hun eerste opleiding over circulair bouwen heb geschreven. Ik werkte er op kennisverspreiding onder architecten en ingenieurs, maar er wordt ook werk gemaakt van een meer ambitieuze energietransitie op beleidsniveau. Door een gebrek aan praktijkervaring besloot ik dat ik eerst meer voeling wou krijgen met concrete projecten voor ik deze stap wou maken.

VK Architects & Engineers

Begin dit jaar startte ik als projectingenieur op de afdeling Sustainable Design bij VK Architects & Engineers, een architectuur- en studiebureau waar ik me helemaal in mijn element voel. Met een veelzijdig diploma op zak kan je alle kanten uit en dus moest ik niet per se in een architectuurbureau starten, ik kon zowat overal in de bouwsector terecht. Bij VK hebben ze een professioneel team dat mijn passie voor duurzaamheid deelt. Bovendien krijg ik hier de gelegenheid om mijn kennis uit te testen op innovatieve, grootschalige projecten, vaak met internationale spelers.

Innovatief blijven

Zowel voor mezelf als voor het hele bureau geldt dat we niet mogen blijven stilzitten. Als je op het scherpst van de snede werkt, moet je mee zijn met alle ontwikkelingen. Dat geldt dubbel voor een thema als duurzaamheid dat volop in transitie is. Ik blijf dus constant bijleren waardoor het werk gevarieerd blijft en ik me amuseer. In zekere zin zie ik dit als een vervolg op mijn opleiding, maar dan betaald en zonder examens!

Enerzijds bestaat mijn takenpakket uit het begeleiden van bouwteams bij het behalen van BREEAM-label, een internationaal erkend certificaat voor de groenste gebouwen. Anderzijds gaan we voor wedstrijdprojecten kijken welke ambities we naar voor gaan schuiven op vlak van duurzaamheid. Ik sta dan in voor het thema ‘circulair bouwen’, dat te maken heeft met het sluiten van grondstofkringlopen. Hierbij vergelijk ik de milieuimpact van materialen, of ze geschikt zijn voor hergebruik en hoe we ze uiteindelijk in een ontwerp gaan toepassen. Daarbij is het van cruciaal belang om met alle disciplines geïntegreerd aan de slag te gaan. Architectuur, structuur, façade, technieken, … Als we elk ons eigen ding beginnen te doen loopt het mis.

VK heeft niet alleen al deze disciplines in de aanbieding, intern wordt er ook op vaste momenten kennis uitgewisseld. Dan delen we kennis over een bepaald thema, of praktijkervaring opgedaan tijdens een van onze projecten. Op deze manier bereik je uiteindelijk een geslaagd eindresultaat. Ik ben er van overtuigd dat het dankzij deze holistische aanpak is, dat VK haar stempel weet te drukken op de gebouwde omgeving.

Kennis doorgeven

Eens ik wat meer praktijkervaring onder de riem heb hoop ik deze kennis weer door te kunnen geven. Hoe frustrerend ze soms waren, ik zie me ooit weer in de architectuurateliers van de Plateau staan, om op die manier mijn passie voor ontwerp door te geven. Ik hoop voor ieder die van onze faculteit afstudeert, dat ze van hun interesse ook hun stiel kunnen maken en en passant ook hun medemens daarmee helpen. In Japan noemen ze dat ikigai, look it up.

Bron : AIG

Gepubliceerd op
06/11/2019
Verwante expertise