Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Visual hospitals tienen rzhhart EX TIENEN CAM3 website

VK Architects & Engineers tekent nieuwe “healing environment” in Tienen

News

Het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart Tienen duidt VK Architects & Engineers aan als laureaat van de ontwerpwedstrijd voor de bouw van een nieuw ziekenhuis van 351 bedden op de campus St Jan.

Het RZ Tienen wil de twee verouderde campussen Mariëndal en St.-Jan samenbrengen in een innovatief en duurzaam nieuwbouwproject.

Het ontwerp van het ziekenhuis rust op vijf toetsstenen. Deze zijn gelinkt aan de algemene missie en visie van RZ H. Hart Tienen: efficiëntie, flexibiliteit, beleving, duurzaamheid en innovatie.

Compact programma met schillenmethode

Een belangrijk criterium bij het ontwerpen van een flexibel gezondheidscentrum is de toepassing van de schillenmethode. Daarbij worden 4 vier bouwdelen gedefinieerd, die het ziekenhuis opsplitsen in een hotfloor (medisch technische diensten), een hotel (verpleegeenheden), een kantoor (consultaties en administratie) en een fabriek (labo, apotheek, keuken, centrale sterilisatieafdeling...). Elk van deze bouwdelen heeft zijn eigen specifieke maatvoering, flexibiliteit en afwerking.

Deze vier componenten situeren zich rond een centraal atrium met groen karakter, voor o.a. het onthaal, de wachtzones, de vergader- en co-werkruimtes. Het atrium verbindt de verschillende bouwdelen met elkaar. Tegelijk fungeert het als een natuurlijke opdeling tussen de openbare kant aan de hotelzijde, en de meer logistieke en medische kant aan de hotfloorzijde.

Alle functies worden compact in zeven bouwlagen ondergebracht. Dit reduceert de voetafdruk van het ziekenhuis en zorgt voor een efficiënte circulatie.

Een sprekend gezondheidscentrum in een groen kader

De gevel - een continue, organische band van verticale lamellen - bindt de bouwdelen samen en zorgt voor de eenheid en de leesbaarheid van de campus. Het strakke ritme in het verticale gevelspel weerspiegelt de interne flexibiliteit.

Het gevelplan wordt opgemaakt volgens de principes van “evidence-based”, “performance-based” en “parametric” design en geeft de uitgesproken gevel vorm.

De site vertoont een hoge doorwaadbaarheid, met organische lijnen van de verschillende stromen voor voetgangers en fietsers doorheen de stadsakkers en ligweides. Deze verankeren het ziekenhuis in het stedelijk weefsel van Tienen, naast een restaurant, een kinderdagverblijf, een thuiszorgwinkel en het ziekenhuisonthaal op het maaiveld.

De landschapsarchitectuur van deze 5,5 ha grote site omvat de heraanleg van de stadsakker, de aanleg van ligweides, het aanplanten van een boomgaard en bos, doorweven met wandel- en fietspaden. Een mooie bekroning van deze helende omgeving.

Reportage ROBtv