Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Public haren prison 3 web

VK engineert het gevangenisdorp van Haren

News

Na een jarenlang gebrek aan kwalitatieve penitentiaire infrastructuur, is België volop bezig met een inhaaloperatie. In recente jaren werd Poort van Beveren en het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Antwerpen geopend. Volgend jaar start in Haren de bouw van een nieuw gevangeniscomplex. Op 15 ha zal een gevangenis van 116.000 m² onderdak bieden aan 1.190 gedetineerden.

Het project vervangt de gevangenissen van Sint-Gillis, Vorst en Berkendael. Het ontwerp voor het ‘gevangenisdorp’ is van EGM architecten en B2AI. VK staat in voor alle engineering.

Een dorp met vele faciliteiten

De gevangenis verzamelt zoveel mogelijk faciliteiten op één plek. Naast 2 arresthuizen en een strafhuis voor mannen bevat het complex een gesloten en een open afdeling voor vrouwen, en een jeugdafdeling. Verder een medisch centrum, psychiatrische afdeling, logistiek centrum met werkhuizen, backoffice, sportfaciliteiten, bezoekruimtes met kinderafdeling en speeltuin, en een inkomgebouw met rechtzalen – om gevangenentransport te reduceren. Dit alles in aparte kleinschaliger volumes, vandaar de verwijzing naar een ‘dorp’.

Complexe structuur binnen een strakke planning

Qua stabiliteit is Haren een omvangrijke klus in een strakke planning : in 6 maanden van voorontwerp naar uitvoeringsdossier, inclusief wapening. Volledig in BIM uitgewerkt, heeft elke structureel element specifieke parameters, zoals brandweerstand, akoestiek en perimeterklasse (veiligheidsklasse).

Grote niveauverschillen in het terrein vormen ook een uitdaging, vooral omdat alle gebouwen quasi tegelijk worden opgetrokken.

De uiterst scherpe planning voor de complexe structuur was enkel haalbaar door het rekenmodel en het BIM-model te combineren in één omgeving.


Veiligheid én energie-efficiëntie

Veiligheid vormt een cruciaal thema voor onze M&E ingenieurs, met een volledige Prison WeB-integratie, controlekamers, datacenters, UPS lokalen …

Daarnaast wordt ingezet op energie-efficiëntie, via actieve en passieve maatregelen: een BEO-veld met 250 captaties, warmtepompen, WKK voor sanitair warm water, PV-panelen van de laatste generatie, maximale energierecuperatie geïnjecteerd op het centrale warmtenet …

Bijkomend wordt gezuiverd grijs water en regenwater gerecupereerd, ca. 740 m³, voor toiletspoeling, schoonmaak, was en groen-irrigatie.

Het dorp moet een energieneutraal BREEAM ‘Very Good’ project worden, met 60% minder CO2-uitstoot en 77% minder gebruik van leidingwater. De totale integratie van alle systemen is een waar huzarenstukje.

DBFM-project

Het gevangeniscomplex is gegund met een DBFM-contract in opdracht van Regie der Gebouwen aan Cafasso, bestaande uit Denys, FCC Construcción en Macquarie Capital.

Oplevering is voorzien in de loop van 2022.

Meer info over dit project op https://www.gevangenisharenpri...

Gepubliceerd op
21/11/2018
Verwante markten
  • Building Engineering
  • Public & government
Verwante expertise
Verwante projecten