Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Hospitals brussels hospitacite 5 web

VK – Michel Rémon ontwerpt “HospitaCité” voor Cliniques Universitaires Saint-Luc

News

Eind november ontving de combinatie VK Architects & Engineers – Michel Rémon & Associés het verlossende bericht. Cliniques Universitaires Saint-Luc (CUSL) selecteerden deze groep om hun campus op de toekomst voor te bereiden door deze te revitaliseren tot een efficiënte zorgcampus. “Hôpital 2025” is een extreem ambitieus programma en zal de toonaangevende positie van het universitaire ziekenhuis in Brussel en het Franstalige landsgedeelte nog verstevigen.

Het programma behelst de masterplanning, de studie, het ontwerp en de volledige engineering, voor een budget van 250 miljoen euro en met een geschatte projectduur van 10 jaar. Een halve eeuw na de eerste steen op de glooiende heuvels in het oosten van Brussel, zullen op deze plaats dokters, patiënten, studenten en bezoekers samen vorm geven aan een levendige “Health City”.

Lovende woorden van de jury

Na een wedstrijd van meer dan 9 maanden in 2 fases, werd het team VK Architects & Engineers – Michel Rémon & Associés met haar “HospitaCité”-project door CUSL vooral geroemd omwille van de toekomstgerichte stedenbouwkundige en architecturale visie. De heldere circulatieplannen, de connectie met de wijk en de stad, de daktuinen als oase van rust in de drukke stad en tal van andere ingrepen zullen de huidige imposante, monolithische structuur omvormen tot een aantrekkelijke zorgcampus. Nieuwe gebouwen worden opgetrokken en het medisch-technisch blok wordt volledig gerenoveerd. De jury was ook onder de indruk van de gedetailleerde fasering, de interne flexibiliteit, de flows in en om de campus en de zeer doordachte reflectie over leefkwaliteit op de campus.

Via opmerkelijke geveloplossingen in combinatie met gebruik van hout en glas zullen bezoekers zich makkelijke kunnen oriënteren en kan het daglicht haar helende werk doen. En dit alles met de ambitie om het energieverbruik tot de helft te reduceren binnen een gecontroleerde Total Cost of Ownership. In de geest van een “Health City” zullen de verschillende gebouwen met hun uiteenlopende hoogte een dynamiek veroorzaken in samenspel met de Brusselse skyline. De ontwerpers zullen diverse zorgpolen creëren om de functionele relaties te versterken. Het dagziekenhuis krijgt hierbij een prominente rol toebedeeld. De omgeving van patiënten en personeel wordt geoptimaliseerd om te voldoen aan de hedendaagse verwachtingen.

HospitaCité = hôpital + cité + hospitalité

Dit strategisch cruciale project voor de ziekenhuizen, zal de universitaire campus de komende 10 jaar op een integrale manier grondig hertekenen. Het wordt een referentie als Health Campus ten oosten van de stad en krijgt niet toevallig de naam “HospitaCité” opgespeld. Een combinatie van “hôpital”, “cité” en “hospitalité” als metafoor voor een campus die perfect geïntegreerd is in het stadsweefsel en de gastvrijheid van een hotel moet uitstralen.

De opdracht is al gestart en de architecten en ingenieurs van VK – Michel Rémon hebben inmiddels de eerste meetings achter de rug. “HospitaCité”, een toonvoorbeeld van Belgisch-Franse healthcare know how in de Europese hoofdstad.