Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Mental kortrijk heiligefamilie childrenpsychiatry visual

VK ontwerpt psychiatrisch ziekenhuis in Kortrijk voor kinderen en jongeren

News

Het Psychiatrisch Ziekenhuis Heilige Familie in Kortrijk bouwt een volledig nieuw centrum voor kinderen en jongeren. Ze krijgen een aparte plek in het hart van de stad. De bouw start in 2020.

Het Psychiatrisch Ziekenhuis Heilige Familie telt twee kinder- en jeugdafdelingen: De Korbeel en De Patio. De Korbeel was in 1974 het eerste erkende kinder- en jeugdpsychiatrisch centrum in ons land. De Patio is een plek voor jongeren die in aanraking zijn gekomen met het gerecht en psychiatrische hulp nodig hebben.

Beide afdelingen zijn gevestigd in het Psychiatrisch Ziekenhuis in hartje Kortrijk, maar dat wordt te krap. Bovendien is een aparte plek voor kinderen en jongeren met psychiatrische problemen heel belangrijk, zegt Olivier Peene van het PZ Heilige Familie. "Soms verblijven de jongeren hier een aantal maanden, dan is een rustgevende en huiselijke omgeving heel belangrijk."

Groen

De nieuwbouw komt in het hartje van de stad Kortrijk, op het terrein van de vroegere campus Groeninge van het Guldensporencollege. Dat is vlak bij het Groeningepark. Rond het centrum komt er een park waar ook fietsers en wandelaars welkom zijn. Ook in de nieuwbouw zelf is er veel aandacht voor "groen". Tussen de verschillende afdelingen zijn er groene zones en speelruimte.

Start van de werken

De vroegere school wordt op dit moment gesloopt. Daarna is het de beurt aan de archeologen. Zo vlak bij het Guldensporenmonument wordt er misschien wel wat opgegraven. Begin volgend jaar start dan de bouw van het nieuwe centrum. Het gebouw kost alles samen 18 miljoen euro. De helft daarvan wordt betaald met subsidies van de Vlaamse Overheid. In het centrum is er plaats voor 52 kinderen en jongeren.

Bron: vrt.be (https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2...)

Bekijk ook de reportage op Focus WTV : https://www.focus-wtv.be/video...

Gepubliceerd op
12/07/2019
Verwante markten
  • Healthcare Design
  • Mental care
Verwante expertise