Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

News totem

VK werkt mee aan de ontwikkeling van een nieuwe wetenschappelijke tool voor MMG

News

Op donderdag 22 februari nam onze collega ir. Koen Feyaerts op Batibouw deel aan een panelgesprek over TOTEM, de eerste Belgische tool die de milieugerelateerde materiaalprestaties van gebouwelementen objectiveert. Senior project engineer Koen Feyaerts lichtte de voordelen van deze tool toe in aanwezigheid van Vlaams Minister voor Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege. Ook Waals Minister van Economie, Innovatie en Digitale Sector Pierre-Yves Jeholet en Joël Solé van Leefmilieu Brussel waren aanwezig voor de lancering van deze interregionale tool.

Als enige ontwerp- en studiebureau heeft VK Architects en Engineers de milieuagentschappen van de 3 gewesten (OVAM, SPW, Leefmilieu Brussel) bijgestaan in de ontwikkeling van de tool. VK ging ondermeer in op de vraag voor het testen van de beta-versie en heeft deelgenomen aan workshops voor het verbeteren van de inhoud en gebruiksvriendelijkheid. Ook in de toekomst zal VK in nauw contact staan met voornamelijk OVAM om de tool blijvend te helpen uitbreiden en verbeteren.

Met TOTEM kan de volledige bouwsector nu diepgaande analyses maken van alle gebouwencomponenten, zoals materialen vergelijken op vlak van productie, onderhoud, afbraak … TOTEM evalueert de milieu-impact van de gebruikte materialen doorheen de volledige levenscyclus van een gebouw. Daarmee is TOTEM een uitbreiding op de wijdverspreide EPB-software die zich voornamelijk focust op gebouwen in hun gebruiksfase. Tot nog toe gebruikten Belgische ontwerpers internationale tools die niet waren aangepast aan de Belgische context.

Gezien deze tool gratis beschikbaar is, rekenen de overheid en milieuorganisaties op een snelle verspreiding in de ontwerpwereld. Met haar bijdrage aan deze tool onderstreept VK opnieuw haar leidende rol op vlak van duurzaam bouwen.

www.totem-building.be/

Gepubliceerd op
07/03/2018
Verwante expertise