Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Senior bredene jackymaes phase1 IMG 9052 web

WZC Jacky Maes betrekt eerste fase van nieuw woonzorgcentrum

News

In Bredene wordt volop gewerkt aan een nieuw woonzorgcentrum, ontworpen door VK Architects & Engineers. Het vervangt het bestaande rusthuis, dat geleidelijk wordt afgebroken. Een eerste fase met 64 kamers werd onlangs in gebruik genomen en biedt een vooruitblik op 2022, wanneer het volledige WZC gebruiksklaar zal zijn. Eind 2021 wordt de tweede fase afgerond, met de resterende 96 kamers. In 2022 worden dan de laatste restanten van het oude rusthuis gesloopt om een verbindingsgang te creëren tussen de beide vleugels.

In deze eerste fase verhuisden 52 bewoners naar een gloednieuwe kamer. Naast de 64 nieuwe kamers werd ook een dagverzorgingscentrum gerealiseerd voor 15 personen, en een lokaal dienstencentrum met 100 plaatsen. De nieuwe keuken is voorzien op 600 maaltijden.

Een nieuw “huis”

VK ontwierp een seniorendorp waar comfort voor de bewoner centraal staat en het “huis” zoveel mogelijk wordt benaderd. Daarbij bepaalt de kamermodulering grotendeels het gevelbeeld, waardoor het gebouw ook zeer leesbaar wordt. Gematerialiseerd met 4 soorten baksteen, ontstaan zo kleinschalige woonvolumes die huizenrijen vormen.

Ook de leefruimtes grijpen terug naar het “huis”. Prikkelarm en weg van logistieke en bezoekersstromen, benaderen kleinere aaneengeschakelde huiskamers de gewenste intimiteit.

Daarnaast zijn verschillende plekken van ontmoeting voorzien, zowel binnen het woonzorgcentrum als met de omliggende gemeenschap.

Logisch organigram

Tegelijk volgt het ontwerp een logisch organigram, voor een realistische inzetbaarheid van het personeel. Het ontwerp beperkt de loopafstanden en maximaliseert de overzichtelijkheid. Bovendien ontsluit een gloednieuw badgesysteem voor het personeel de toestand en status van de bewoners. Daardoor is minder tijd nodig voor overdracht van informatie, en kan meer tijd besteed worden aan verzorging.

In januari van dit jaar is de sloop gestart van de resterende vleugels van het bestaande rusthuis, om plaats te maken voor de tweede fase. In de finale fase volgt dan letterlijk het sluitstuk van het nieuwe WZC: een verbinding tussen de twee voorgaande fasen.

Gepubliceerd op
18/02/2020
Verwante markten
  • Healthcare Design
  • Senior Living
Verwante projecten