thumb image

OCMW Leuven biedt zorg op maat aan

Het OCMW Leuven opende op 7 februari de nieuwste vleugel van het WZC Edouard Remy in de Andreas Vesaliusstraat. Er worden meerdere diensten gecentraliseerd voor een optimale continuïteit van zorg. Bovendien zorgt de open architectuur voor interactie tussen de bewoners en de passanten in de bruisende universiteitsstad. VK Architects & Engineers en ba-p stonden in voor het ontwerp en de realisatie.

Het WZC Edouard Remy in het centrum van Leuven, een van de zorgcampussen van OCMW Leuven, biedt plaats aan 289 bewoners. In de Andreas Vesaliusstraat opende Jo Vandeurzen, Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, begin februari de nieuwste vleugel van het WZC. 90 bewoners krijgen er een gloednieuw verblijf.

Naast het woonzorgdeel omvat de vleugel ook een centrum voor kortverblijf en de dienst Thuiszorg van OCMW Leuven. Op die manier krijgen ouderen zorg op maat, met een optimale continuïteit. Later op het jaar wordt een centrale intakecel in het WZC ondergebracht, om de trajectbegeleiding nog te verbeteren.

Daarnaast zorgt het ontwerp van VK en ba-p voor een mooie integratie met het omringende straatleven. De nieuwe vleugel bestaat uit 2 volumes, die uit elkaar schuiven. Op die manier ontstaat voor het WZC een publiek plein met onder andere een bushalte. Ook visueel wordt een duidelijk band gecreëerd tussen bewoners en omringend stadsweefsel. Het gelijkvloers is maximaal transparant ontworpen, en grote ramen in de leefruimtes op de verdiepingen bieden mooie zichten op Leuven.

De integratie wordt nog versterkt door een oud volume in de aanpalende Frederik Lintstraat af te breken. Daardoor wordt een groen binnengebied makkelijk toegankelijk voor de buurt. Het geheel wordt opgeleverd eind van het jaar.