Terug naar overzicht

Campus Spoor Noord

Antwerpen
Missie speciale technieken voor nieuwe hogeschoolcampus
Klant Artesis
Architect M.& J.M Jaspers Eyers & Partners, POLO Architects
Data 2012 - 2014
Grootte 36300 m2

De Antwerpse Artesis Plantijn Hogeschool telt ongeveer 8.600 studenten en 1.500 personeelsleden. Een gloednieuwe campus in het vernieuwde Park Spoor Noord moet plaats bieden aan 3.500 studenten. Over 23.250 m² bovengrondse ruimte worden 9 aula’s verdeeld, 146 leslokalen (waarvan 57 voor specifieke invulling), 12 PC-lokalen, een bibliotheek en cafetaria.VK verzorgt de speciale technieken van dit ontwerp van POLO Architects en Jaspers-Eyers.

Het engineering concept van de nieuwe campus stelt een E-waarde van 58 en een K-waarde van 28 voorop. Daarbij worden geavanceerde technologieen aangewend, om een duurzame en gezonde studie-omgeving te creëren. Verwarming gebeurt via een combinatie van gasgedreven warmtepompen en condenserende ketels. Een warmtekrachtkoppeling, lage temperatuursinstelling en weersafhankelijke regeling zorgen voor een optimaal rendement. Vraaggestuurde ventilatie en warmtewielen zorgen voor aanzienlijke besparingen in electriciteit, warmte en koeling. Het maakt ook free cooling mogelijk. Daarnaast zal ook nachtkoeling worden toegepast.

Hemelwater wordt gebruikt voor spoeling van het sanitair, onderhoud en irrigatie van de groendaken.

Voor de verlichting worden efficiente armaturen en energiezuinige lampen gebruikt. Daglichtsturing en bewegingsdetectie zorgen voor een aanzienlijke reductie in verbruik.

Badgelezers op specifieke plaatsen, CCTV-toepassingen en inbraakbeveiliging creëren ook een veilige omgeving. Bij al deze en andere oplossingen heeft VK steeds de nodige flexibiliteit voor ogen gehouden.

Gerelateerde nieuwsartikels

  • 08 February 2016 Campus Spoor Noord en Newton KMO Park genomineerd voor Vastgoedproject van het Jaar Lees meer
  • 20 September 2015 Campus Spoor Noord opent de deuren Lees meer