Terug naar overzicht

AZ Heilige Familie

Rumst
Missie uitbreiding ziekenhuis met onthaal, Grand Café, endoscopie en dagziekenhuis
Klant AZ H. Familie
Architect VK
Data 2017 - 2019
Grootte 2900 m2

Via een uitbreiding vernieuwt AZ Heilige Familie Rumst het onthaal en de cafetaria, en wordt ook een internistisch dagziekenhuis toegevoegd. Het oude operatiekwartier wordt erbij geïntegreerd en geconverteerd tot een endoscopie-unit. Het ontwerp van VK koppelt consultaties en endoscopie, centraliseert het onthaal voor endoscopie, en beperkt zo drastisch de loopafstanden. Ambulante flows worden overal strikt gescheiden van hospitalisatieflows.

De nieuwe structuur wordt opgetrokken over drie bouwlagen en sluit aan op het raster van het inkomplein. Het gelijkvloers omvat de vernieuwde hoofdinkom van het ziekenhuis, via een centraal sas vanaf de colonnade op het plein. Enerzijds wordt de inkom geflankeerd door een ontbijt- en koffiehoek met aansluitend een zongericht terras. Daarnaast biedt een ruime wachtzone zicht op de zone voor kortparkeren op het plein.

Op +1 ligt het Grand Café, met een ruim overzicht over het inkomplein. Een centrale vide biedt zicht op de inkomhal op het gelijkvloers. De cafetaria heeft een bezoekerszone en een personeelszone, met aansluitend een lounge rondom een vergaderzaal die wordt geïntegreerd vanuit het bestaande ziekenhuis.

Omwille van hun publiek karakter hebben de onderste bouwlagen een uitgesproken transparante uitstraling met een sterke interactie tussen interieur en exterieur.

Op de tweede verdieping worden consultaties endoscopie, de behandelruimtes voor endoscopie alsook het dagziekenhuis ondergebracht. Door het privatief karakter, wordt deze bouwlaag gekenmerkt door een meer gesloten gevelopbouw. Patio’s garanderen echter een maximale daglichttoetreding en veel groen.

Gerelateerde nieuwsartikels

  • 20 February 2017 AZ Heilige Familie Rumst gaat voor sprekende uitbreiding Lees meer