Missie ontwerp en realisatie van een postsorteercentrum
Klant Katoen Natie
Architect VK
Data 2013 - 2017
Grootte 60000 m2

In 2011 schreef bpost een overheidsopdracht uit voor een nieuw postsorteercentrum in Brussel. De THV Katoen Natie – Ond. Jan de Nul – Envisan haalde de opdracht binnen. VK staat in voor het ontwerp en de realisatie van 's lands grootste postsorteercentrum.

Het project omvat een totaaloplossing waarbij op één terrein in één gebouwencomplex zowel brieven- als pakketbehandeling van bpost gebundeld worden, zowel nationale als regionale sortering. Deze combinatie op eenzelfde terrein, in eenzelfde gebouw geeft bpost de nodige voordelen naar synergie.

Het geheel bestaat uit een sorteergebouw, mezzanine, kantoorgebouw en dakparking. Het langgerekte postsorteercentrum krijgt een fris gezicht door het kantoorgebouw, dat een uitgesproken architectuur toont. Links van het gebouw geeft een helling in spiraalvorm met dezelfde architecturale elementen als het kantoor toegang tot de dakparking. Het spiraalgebouw en kantoor omkapselen het geheel en geven het een eigen identiteit. De gevels van het sorteergebouw worden uitgevoerd met een betonnen plint en daarboven een strak aluminium sandwichpaneel.

Het kantoorgebouw bestaat uit twee delen. Het balkvormige gelijkvloers sluit aan tot tegen het sorteercentrum. De gevel heeft beglaasde en opake delen in betonpanelen met daarvoor een kader in verticale stalen lamellen op onregelmatige afstand. De transparantie wordt geregeld door de afstand van de lamellen te variëren. Op de niveaus wordt het volume visueel losgetrokken van het sorteergebouw door een overkraging aan beide zijden. De glazen vliesgevel heeft afwisselend beglaasde en opake delen. Een horizontale rand tussen de verdiepingen voorkomt brandoverslag en zorgt voor de nodige schaduw op de beglaasde delen. Om de ruimtes zo aangenaam mogelijk te maken en dus zoveel mogelijk licht binnen te trekken worden de glasvlakken gemaximaliseerd.

Het project wordt volledig ontworpen en opgevolgd met Building Information Modeling.

Gerelateerde nieuwsartikels

  • 06 June 2016 Drone overschouwt nieuw sorteercentrum bpost Lees meer
  • 11 March 2016 Werf bpost volop in uitvoering Lees meer