Terug naar overzicht

Campus ORSI Academy

Melle

Doelmarkten

Missie ontwerp van een expertise-campus voor robotchirurgie
Klant ORSI vzw
Architect VK
Data 2016 - 2018
Grootte 5000 m2

ORSI Academy is Europa’s grootste expertisecentrum voor robotchirurgie, laparoscopische chirurgie en endovasculaire chirurgie. Door capaciteitsproblemen wordt het bestaande centrum uitgebreid met een nieuwe campus. Deze nieuwe campus bevat 4 clusters van 4 tot 6 operatiezalen, naast vergaderruimtes, een auditorium met 120 plaatsen, een restaurant, foyer en landschapskantoor.

Het ontwerp verenigt een rechthoekig volume met 1 verdieping voor alle operatiezalen, met een L-vormig volume met 2 verdiepingen voor alle andere functies. Gesitueerd langs de drukke E40-snelweg, laat het project een duidelijk onderscheid zien tussen gesloten en open gevelelementen, afhankelijk van de functies in het gebouw.

De ‘publiekere’ ruimtes, zoals onthaal, wachtzone en restaurant zijn voorzien aan de voorkant van het gebouw, in de transparante bouwdelen. De kantoren en vergaderruimtes beschikken ook over een open zicht naar buiten, maar op de eerste verdieping, weg van de ‘publieke’ circulatie-as. Het auditorium wordt beschut door een muur, met beperkte zichtbaarheid naar buiten via smalle gevelopeningen. De operatiezalen bevinden zich aan de achterkant van de campus, weg van de snelweg. Ook hier wordt transparantie gehuldigd. Glazen deuren zorgen voor een visuele link tussen de verschillende operatiezalen en tussen de verschillende clusters.

Het dak van het rechthoekige, lagere volume biedt ook plaats aan buitenruimte met terrassen, naast fotovoltaïsche panelen. Optimalisatie van de gebouwenschil en andere maatregelen resulteren in een bijna energie-neutraal gebouw.

Gerelateerde nieuwsartikels

  • 18 September 2018 Grootste Europese expertise-centrum voor robotchirurgie opent officieel de deuren Lees meer
  • 10 January 2017 Grootste Europese expertise centrum voor robotchirurgie breidt uit Lees meer