Terug naar overzicht

Central Plaza

Brussel
VK diensten Stabiliteit
Missie vervangingsnieuwbouw kantoorgebouw
Klant Immobel
Architect Art & Build, Montois & Partners
Data 2004 - 2006
Grootte 28000 m2

Op de plaats van de voormalige Lotto-toren, vlakbij het Centraal Station van Brussel, werd een markant gebouw opgetrokken. Het project past in de opwaardering van de vijfhoek van Brussel, het centrum binnen de kleine ring. De ovalen toren telt 18 bouwlagen, waarvan 3 ondergronds. De ontwerpers doorbreken het volume door een bouwlaag te laten inspringen, en een aantal andere bouwlagen te laten overhangen. VK stond in voor de studie stabiliteit.

De ligging langs een drukke invalsroute en de nabijheid van een metrolijn stelden een hele uitdaging. Daarom werd besloten enkel de centrale kern met de verticale circulatie ter plaatse te gieten. De verdiepingen werden opgestapeld via prefabricatie, wat een lange voorbereidingsperiode en intens overleg vergde. De ovalen vorm eiste namelijk het nodige meet- en rekenwerk, en werd uitgevoerd in voorgespannen celvormige vloerplaten. Bovendien beschikt iedere verdieping over een patio, maar telkens op een andere plaats geïntegreerd. Uiteindelijk werd gewerkt met een aantal variaties van geprefabriceerde kolommen en kapitelen. Daardoor werd het bouwproject in een recordtijd van 18 maanden opgetrokken.

Er zijn ook 2 patio’s gecreëerd die 5 niveaus overspannen. Daar werden stalen kolommen, gevuld met beton, toegepast. De ondergrond noodzaakte een fundering op palen.