Missie brownfield conversie van een industriële site naar een stedelijke ontwikkeling voor gemengd gebruik
Klant Van Roey
Architect CrepainBinst Architecture, ORG Architecture
Data 2016 - 2020
Omvang 370 accommodaties
Grootte 17600 m2

CityCampus is het resultaat van een samenwerking tussen citydev.brussels, BGHM en Anderlechtse Haard. Promotor Van Roey Vastgoed vertrouwt het ontwerp toe aan CrepainBinst Architecture en ORG Architecture. Voorheen de site Gryson, was tot 2007 het bedrijf Elkaplast (thermovorming en extrusie van kunststof) er gevestigd. citydev.brussels koos bewust voor verdichting van de site, door lichte industriële activiteiten te combineren met woongelegenheden. Dat brengt een dynamiek voor een leefbare en verrijkende omgeving voor alle gebruikers.

De hangars, kantoren en woning van Gryson maken plaats voor 72 sociale woningen, 298 studentenwoningen, 18 ateliers voor voedingsbedrijven, een preventiesteunpunt en 94 ondergrondse parkeerplaatsen rond een centraal woonerf. De sociale woningen (34 met 1 slaapkamer en 38 met 2 slaapkamers) worden via BGHM overgenomen en beheerd door Anderlechtse Haard. De site ligt vlakbij de campussen van het CERIA en het COOVI, wat het succes van de studentenwoningen en de kmo-ateliers op het gelijkvloers zal garanderen.

Een binnenplaats voor vrachtverkeer voor de ateliers is grotendeels overdekt met een groene, geluiddempende luifel om geluidshinder te beperken. De ateliers op het gelijkvloers zijn modulair en aanpasbaar. Daarboven komen de sociale woningen en studentenwoningen. Daktuinen bevorderen de interactie tussen de bewoners.

VK voorziet een collectief warmwatersysteem en verwarming, met een uitgekiende maximale recuperatie van regenwater. Gezien de woningen relatief klein en zeer compact zijn, volstaan de hedendaagse bouwtechnieken om dit project zeer duurzaam te maken.