Missie engineering van een duurzaam crematorium
Klant Crematorium Hofheide
Architect Coussée & Goris, RCR Aranda Pigam Vilalta arquitectes
Awards
Data 2010 - 2014
Grootte 3800 m2

Het architecturaal ontwerp geeft blijk van een sterk en waardevol programma. Met respect voor het bestaande landschap en de omgeving werd het crematorium ingeplant in een natuurlijke omgeving. Het monolitische gebouw is opgetrokken uit een roestkleurige betonstructuur en het cortenstaal geeft het geheel een hoogwaardige afwerking. De laatste tendenzen in de omgang met overledenen werd gerespecteerd in harmonie met het omliggende landschap: begraafbos, strooiweide en een columbarium.

De ontwerpers ondersteunen volledig de visie met betrekking tot duurzaam bouwen. Aan de hand van een levenscyclusanalyse werd nagegaan wat de impact is op het milieu tijdens de volledige levenscyclus van het gebouw: de milieubelasting van de toegepaste bouwmaterialen en constructiemethode, het energieverbruik en het onderhoud van het gebouw en zijn installaties, de invloed van het gebouw op het welzijn van de gebruikers en de milieubelasting bij renovatie of afbraak van het gebouw op het einde van zijn levenscyclus. De ingenieurs van VK voorzagen in slimme technische installaties waarvan het concept het logische gevolg is van de architectuur. Dit resulteert in een uitgesproken lowtech gebouw, in lijn met het respect voor de sereniteit die verwacht wordt van dergelijk centrum. In eerste instantie werden passieve maatregelen genomen: compacte bouwwijze, doorgedreven thermische isolatie van de buitenschil (<K45), luchtdichte schil, buitenzonwering en schaduwwerking door diepliggende ramen, luifels … De betonnen structuur is zoveel als mogelijk onbedekt zodat deze massa de temperatuurschommelingen kan afvlakken. Alle technische installaties bevinden zich ondergronds.

Gerelateerde nieuwsartikels

  • 05 November 2015 Nationale en internationale erkenning voor VK-projecten Lees meer