Terug naar overzicht

Forensisch Psychiatrisch Centrum

Antwerpen
Missie ontwerp en realisatie van een forensisch psychiatrisch centrum
Klant Regie der Gebouwen
Architect VK
Data 2008 - 2016
Omvang 182 plaatsen
Grootte 22740 m2

Geïnterneerden verblijven nog vaak in de gevangenis, waar hun situatie niet adequaat wordt behandeld. Vandaar dat de federale regering besliste een aantal forensisch psychiatrische centra op te richten. VK won de architectuurwedstrijd voor het centrum in Antwerpen met een doordacht concept.

Het centrum ligt tussen een snelweg (E17) en een natuurgebied, de Burchtse Weel en toont verschillende gradaties van ‘open’ en ‘gesloten’, naargelang de vereiste behandeling. Daarbij is het de bedoeling dat alle geïnterneerden hetzelfde traject afleggen, van gesloten naar open. De ommuurde, gesloten afdeling ligt langs de snelweg en dient als buffer voor het natuurgebied. Het bevat de eenheden “crisis – observatie en oriëntatie” en “intensieve behandeling”.

De open afdeling richt zich naar het natuurgebied en manifesteert zich als een autonoom volume. Het is de bedoeling dat de open afdeling wordt opgenomen in de groenstructuur van de Burchtse Weel, door de groene lobben door te trekken tot in het hart van het forensisch centrum.

Een centraal blok combineert de algemene functies, met ondere andere inkom en administratie. Door hun ligging aan de voorzijde bepalen zij het straatbeeld. Een publiek plein reguleert alle circulatiestromen. Een torenvolume groepeert enkele functies (socio-educatief, therapie, ateliers, polikliniek) en biedt de bewoners een blik op de weidse, groene omgeving.

Uiteraard is ook voor een duurzame benadering gekozen. Zo zijn de materialen corrosiebestendig, slijtvast, vandaalbestendig en eenvoudig te onderhouden. Waar mogelijk wordt recycleerbaar materiaal gebruikt. Uitstekende isolatie, onder andere met super-isolerend en zonwerend glas, zorgt voor een K-waarde van 20 à 25. Zonnepanelen zorgen voor sanitair warm water via zonneboilers. Daarnaast wordt gebruik van leidingwater beperkt door een intelligent waterbeheersysteem, met maximaal gebruik van gefilterd regenwater voor toiletspoeling, onderhoud en besproeien van de tuinen. Een gebouwenbeheersysteem zorgt voor een optimaal gebruik van de technische installaties, met aandacht voor de verschillende gebruikers.

Gerelateerde nieuwsartikels

  • 28 October 2016 FPC Antwerpen klaar voor gebruik Lees meer
  • 21 January 2016 Hoog bezoek voor werf FPC Antwerpen Lees meer